Ријетки се усуђују да покрену бизнис

Данијела Бајић
Ријетки се усуђују да покрену бизнис

БАЊАЛУКА - У Српској је тренутно активно 18.695 фирми, што је за 372 више у односу исти период лани, а овај благи раст, према ријечима привредника и економиста, доказ је да се само ријетки усуђују да покрену сопствени бизнис.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) РС, за непуних пет мјесеци ове године у Српској је основано 365 фирми, док су истовремено кључ у браву ставила 163 послодавца.

Како су истакли у АПИФ-у, међу регистрованим пословним субјектима протеклих мјесеци највише је оних који се баве инжењерским дјелатностима и савјетовањем при пословању и управљању, затим слиједе рачунарско програмирање, трговина на велико и изградња стамбених и нестамбених зграда.

- Од почетка године највише је затворено фирми које се баве инжењерским дјелатностима и апотека, затим трговина на мало моторним горивима те робом од метала, бојама и стаклом, као и аутомобилима и моторним возилима лаке категорије - казали су у АПИФ-у.

Када је у питању покретање бизниса, подаци АПИФ-а говоре да Бањалука, као административни центар Српске, и даље предњачи у броју новооснованих привредних субјеката.

- На подручју Бањалуке од почетка године, а закључно са 26. мајем, основано је 158 пословних субјеката. На другом мјесту је Бијељина са 38, док је у Приједору новоосновано 17 субјеката, а слиједе га Источно Ново Сарајево и Требиње са по 11 нових фирми - рекли су у АПИФ-у.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истакао је да повећан број запослених и новооснованих пословних субјеката показује да се у Српској буди привредна активност.

- Међутим, и даље се мали број људи одлучује на покретање бизниса. Предност властитог бизниса, колико год да је он тежак, јесте то што се може управљати својим животом и зарадити више новца, него када радите код неког - казао је Тривић.

Према његовим ријечима, занатлије, које покрену бизнис, имајући у виду ситуацију на тржишту, сигурно неће пропасти, јер њихови послови не изискују превелике инвестиције за покретање посла.

Економиста Зоран Павловић каже да два одсто више активних предузећа у односу на прошлу годину није показатељ озбиљног напретка привреде.

- Међутим, каква је била прошла година, добро је да уопште и има новооснованих фирми у Српској. И ови људи што су се опредијелили за покретање бизниса то су очигледно урадили јер немају другог начина да се запосле - тврди Павловић. Додао је да се мањи број основаних фирми може очекивати и у наредном периоду, јер је, како каже, проблем то што нема довољно квалификованог кадра, због чега се углавном вртимо у круг. Павловић неповољним оцјењује и то што су услужне дјелатности најчешћи избор грађана приликом оснивања привредних субјеката, јер, како каже, оне не могу утицати на снажнији економски развој земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана