Регистровано свако 12. пољопривредно имање

Свјетлана Ђуричић
Регистровано свако 12. пољопривредно имање

Бањалука - Од 32.674 пољопривредна газдинства у РС податке у АПИФ-у је до сада ажурирало само 2.631 њих, односно свако 12 имање, а они који то не учине до 15. маја, када истиче рок за регистрацију, остаће без подстицаја за ову годину.

Потврдили су то у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

- Од регистрованих 2.631 газдинстава податке су ажурирала 102 комерцијална, 2.502 некомерцијална, те 27 правних субјеката. Правилником о подстицајима регулисано да новац за ту намјену могу добити само она газдинства која ажурирају податке у АПИФ-у до 15. маја - додају у Министарству.

Додатне нове мјере за комерцијална газдинства, која на вријеме ажурирају податке, су право на бесплатну педолошку хемијску анализу плодности земљишта и приступ средствима из намјенских кредитних линија Инвестиционо-развојне банке РС и "Партнер фонда".

- Сва газдинства, која на вријеме ажурирају податке, имаће право на подршку дугорочном развоју, подстицаје за капитална улагања у објекте, опрему и механизацију - рекли су у Министарству и нагласили да ће комерцијална газдинства имати двоструко већи проценат поврата уложеног новца у односу на некомерцијална.

Објашњавају да ће додатни подстицај имати сва комерцијална газдинства, и то десет одсто за носиоце газдинства старости до 40 година, односно пет одсто за оне који имају формално образовање из пољопривреде, прехрамбене технологије или ветеринарске медицине.

Газдинства уписана у регистар обавезно пријављују АПИФ-у податке о засијаним, односно засађеним пољопривредним културама и колико имају стоке.

- Рокови за ажурирање података у регистру биће основ за исплату подстицајних средстава. До сада се тај услов односио само на пријаву површина под пшеницом, јер се тај подстицај исплаћује по хектару земљишта, али од ове године наведени услов важи за сва права на подстицаје - кажу у Министарству.

Додају да је упис добровољан и бесплатан. 

- У регистар се уносе подаци о газдинству, носиоцу и члановима, правном основу и начину коришћења земљишта, врстама пољопривредних култура и површинама за сваку годину - истичу у Министарству.

Уз захтјев за упис подносе се и копије личне карте (за носиоца и чланове газдинства), те листе непокретности, посједовног листа, уговора о закупу или другог акта којим се доказује правни основ коришћења земљишта.

Пољопривредници требају да доставе и копије рјешења о регистрацији правног субјекта код надлежног органа, те потврде о јединственом идентификационом броју (ЈИБ). Уписом се аутоматски додјељује број (БПГ), а газдинство добија право на подношење захтјева Агенцији за аграрна плаћања за кориштење подстицаја за развој пољопривреде.

Предсједник Удружења пољопривредника села Семберије Саво Бакајлић процјењује да су за мали одзив фармера криви радови на њивама, али и компликована процедура.

- То је све прилично компликовано, иако се сад укључила и стручна Савјетодавна служба Министарства пољопривреде, тако да и она помаже људима око пријаве. Сигуран сам да бар 20 одсто пољопривредника та правила не разумије, нити зна испунити пријаву - рекао је Бакајлић.

Општинама седам милиона

Јединица Министарства пољопривреде за координацију пољопривредних пројеката саопштила је да је завршила спровођење пројекта "Побољшање животних услова на селу"  у оквиру којег је у 14 неразвијених и изразито неразвијених општина уложено око седам милиона марака.

- Четворогодишњи пројекат је подржан новцем Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД), а имплементација се одвијала у Билећи, Вишеграду, Источном Старом Граду, Трнову, Берковићима, Источном Мостару, Калиновику, Невесињу, Рогатици, Рудом, Чајничу, Љубињу, Новом Горажду и Фочи - истакли су у овој јединици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана