Реално је да просјечна плата у Српској достигне 1.000 КМ наредне године

ATV
Реално је да просјечна плата у Српској достигне 1.000 КМ наредне године

Реално је очекивати да просјечна плата у Републици Српској достигне 1.000 КМ наредне године, процјењују послодавци и економисти. Послодавци очекују да убрзо отпочну дијалог са Владом о повећању плата - у смјеру даљег смањења пореза и доприноса.

"Први корак на том путу је смањење опорезивања рада. Без значајнијег смањења опорезивања рада не можемо очекивати ни значајније повећање плата. Други ресурси за повећање плата су између осталог раст продуктивности, и можемо рећи да је у питању и раст цијена", каже Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Према подацима Републичког завода за статистику, просјечна плата у Републици Српској у септембру је износила 881 КМ, 29 марака више у односу на август, а 56 у односу на почетак године. У Привредној комори кажу - подржавамо све што ће побољшати стандард и куповну моћ у Републици Српској. Подсјећају да се за повећање плата неки услови прво морају испунити.

"За то су потребна два предуслова - с једне стране то је растерећење привреде, кроз смањење пореза и доприноса, али истовремено и кроз борбу против сиве економије, с обзиром да би се управо тај недостатак новца који би био у буџету када би дошло до смањења пореза и доприноса - он би се могао надомјестити борбом против сиве економије", каже Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Економисти се слажу да је за овако значајан раст плата, потребно "рад на црно" свести на минимум. Упозоравају да је повећање плата предуслов за опстанак домаће привреде, јер би већа примања значила и мањи број радника који одлази "преко гране".

"Да би дошло до тих 1.000 КМ, повећање би требало бити знатно више у реалном сектору. Колики је простор унутар наших приватних компанија - осим повећања продуктивности, морале би значајно повећати своје цијене, и на тај начин утицати на своју конкурентност на међународном трржишту", рекао је Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста "SWOT".

Предсједник Републике Српске Милорад Додик први је "потегао причу" о новом повећању плата. Додик је најавио да ће након избора, власт у Српској сагледати које мјере треба предузети да би се просјек плате попео изнад 1.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана