Расте удио енергије из обновљивих извора

Срна
Расте удио енергије из обновљивих извора

Бањалука - Учешће енергије из обновљивих извора у прошлогодишњој производњи у Српској износило је 42,9 одсто, а циљ је да оно достигне 48 процената, истакли су у Министарству индустрије, енергетике и рударства РС.

Када је ријеч о енергији вјетра, најперспективније локације за изградњу паркова вјетрењача налазе на подручју источне Херцеговине - у Невесињу, Берковићима, Гацку и Требињу.

- РС ће подстицати производњу електричне енергије у вјетроелектранама укупне инсталисане снаге 100 мегавата до 2020. године. До сада је концесија додијељена за изградњу два парка вјетрењача у општинама Невесиње и Берковићи укупне инсталисане снаге 96,5 мегавата - појаснили су у министарству.

Професор на Машинском факултету у Бањалуци Петар Гверо рекао је да су вјетропаркови веома захтјевне инвестиције и са аспекта технике и у погледу финансирања.

- Све то треба да прати исходовање концесија и одговарајуће документације. Због специфичности производње, ако узмемо у обзир да је вјетар стохастички извор енергије, мора се обезбиједити одговарајућа преносна инфраструктура, која такав извор интегрише у систем електропривреде - навео је Гверо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана