Раст производње и запослености у РС

Марина Чигоја
Раст производње и запослености у РС

Бањалука - Индустријска производња у Српској повећана је у прва три мјесеца ове године за 2,5 одсто у односу на исти период прошле године, показују подаци Завода за статистику РС.

Раст производње забиљежен је у области вађења руда и камена за 10,7 одсто и прерађивачкој индустрији од 10,4 одсто, док је пад од 16,1 одсто остварен у производњи и снабдијевању електричном енергијом.

Раст производње праћен је и растом запослености па је тако број радника у индустрији у првом кварталу 2014. повећан за 2,1 одсто у односу на исти период 2013. године.

У овој години настављен је и раст извоза, али је истовремено дошло и до повећања увоза. Српска је у прва три мјесеца остварила извоз вриједан 639 милиона КМ, што је за 14 одсто више у односу на исти период претходне године. Увоз је истовремено вриједио 1,101 милијарди КМ, што је за 7,4 одсто више у односу на први квартал прошле године. Спољнотрговински дефицит РС износио је у првом кварталу 462,56 милиона КМ, док је покривеност увоза извозом била 58 одсто.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском, издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана