Радници Унис из Дервенте најавили штрајк, а управа спасење са Русима

Маријана Миљић
Радници Унис из Дервенте најавили штрајк, а управа спасење са Русима

Дервента - Радници Фабрике цијеви "Унис" из Дервенте одржали су јуче једночасовни штрајк упозорења јер им поново нису исплаћене плате, а из управе предузећа су обећали да ће дуговања измирити у току седмице и да је на помолу посао са Русима који ће дићи на ноге посрнулу фабрику.

Запослени су лани у више наврата штрајковали, а исте слике наставиле су да стижу из "Униса" и на почетку нове године.

- Одржали смо једночасовни штрајк упозорења јер нам нису исплаћене двије плате и уплаћени доприноси за дужи период. Одмах смо за 22. јануар најавили и генерални штрајк ако до тада не добијемо зарађени новац. Управа се лани обавезала да ће нам октобарску плату исплатити до 15. децембра, новембарску до 5. јануара, а за децембар до краја овог мјесеца. На рачуне нам је легла само плата за септембар, а доприноси су нам уплаћени само до јуна 2017. године - казала је предсједница синдикалне организације "Униса" Радослава Миланковић и додала да је производња сведена на минимум.

Нагласила је да је стање у предузећу и више него лоше и да немају чак ни воде.

- Воду за кухињу и пиће довозе у бурадима. То је за данашње вријеме незамисливо - казала је Миланковићева.

У управи предузећа признају да имају проблема, али и да очекују да ће они у потпуности нестати ако буду реализовани нови послови који су на помолу.

- Ових дана партнери из Чешке и Литваније би нам требали уплатити новац. Чим га добијемо ми ћемо исплати плате - казао је директор "Униса" Душан Живковић.

Према незваничним информацијама управа "Униса" преговора о склапању посла са руским металским заводом "Магнитогорск", а позитиван исход могао би дићи из пепела посрнулу дервентску фабрику. У року од мјесец требало би да буду завршене сва процедура у вези са тим послом и ако све буде ишло планираним током потписан и уговор. Стручњаци из "Магнитогорска" посјетили су у више наврата "Унис", а потписан је и протокол у вези са склапањем овог посла.

Живковић је потврдио да преговарају са Русима, али није желио да открива било какве детаље разговора.

- Могу само рећи да ће ако добијемо овај посао, а вјерујем да хоћемо, то бити спас за "Унис" и ми ћемо постати озбиљна фирма. Тиме бисмо упослили све наше капацитете - казао је Живковић.

Окружни привредни суд у Добоју покренуо је поступак реструктурирања "Униса" у септембру 2016, а тај документ добио је зелено свјетло крајем априла 2017. године. Рјешење о отварању поступка реструктурирања донесено је на приједлог повјериоца РТЦ "Лука Шамац", чији је власник "Балкан стил", који је и власник "Униса".

Истраге

Колапс "Униса" довео је у проблеме и Извозно-кредитну агенцију БиХ, која му је издала гаранције вриједне више од 150 милиона марака, иако је њен капитал износио свега око 52 милиона. Овим предузећем и стањем у агенцији која је доспјела на ивицу пропасти бавила се и истражна комисија Парламента БиХ чији су закључци прослијеђени правосудним институцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана