Радници тијелима блокирали фирмуБадер из Шамца

Маријана Миљић
Радници тијелима блокирали фирмуБадер из Шамца

Шамац - Радници фабрике "Бадер" из Шамца, која се бави производњом и монтирањем жељезних конструкција, блокирали су у петак улаз у фирму, јер им менаџмент већ четири мјесеца није исплатио плате, док им доприносе није уплатио дуже од годину и по.

Запослени у производњи у овој фабрици у штрајку су већ дуже од мјесец, а с обзиром на то да ни након обуставе рада нису добили зарађене плате и постигли договор са управом, одлучили су да тијелима блокирају улаз административним радницима и менаџменту.

- Покушали смо да склопимо неки договор и да наставимо са радом, али управа за то не жели ни да чује. Ми немамо куда и због тога смо се одлучили да блокирамо улаз. Нећемо се склонити све док нам не исплате оно што смо зарадили. Ми немамо више од чега да живимо - казао је предсједник Синдиката ове фабрике Марко Поповић.

На улаз су стала 23 производна радника којима је управа дужна четири плате, а доприносе за пензијско и здравствено осигурање дуже од годину и по због, чега не могу овјерити здравствену књижицу.

- Говоре нам само да немају пара. Нуде нам споразумни раскид уговора, уз исплату половине отпремнине. Ми на то не можемо пристати. Када бисмо то прихватили, онда не бисмо имали никакву помоћ од Завода за запошљавање. Ако већ морамо да идемо из фабрике нека нас прогласе технолошким вишком - рекао је Поповић.

Радници су запријетили да ће у понедјељак предати захтјев за отварање стечаја над "Бадером" да би добили оно што им припада.

Са управом "Бадера" у петак нисмо успјели да ступимо у контакт, јер се на бројеве телефона који су наведени на њиховом сајту нико није јављао.

Из општине Шамац истичу да су у свакодневном контакту са радницима и управом "Бадера" да би била измирена бар дуговања према запосленима.

- Приоритет је измирење обавеза према радницима, а у другом плану исплата дуговања у износу од 60.000 марака према општини, која "Бадер" има на основу коришћења земљишта и хала. Општина је спремна и да у случају отказа радницима издвоји новац за подстицаје другим послодавцима с циљем њиховог запошљавања - казао је начелник Шамца Ђорђе Миличевић.

Ова њемачка фирма, чији је власник и директор Бадернард Шнајдер, послује у Шамцу од 2005. године.

Обећања

Њемачка фирма "Бадер" отворила је нову производну халу након катастрофалних поплава 2014. године које су уништиле Шамац. Власник и директор фирме Бадернард Шнајдер тада је тврдио да им је у поплави нанесена штета од 4,5 милиона КМ, али да производња неће стати и да освајају нова тржишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана