Путин: Од нас зависи 300.000 радника

Танјуг
Путин: Од нас зависи 300.000 радника

Москва - Трговински промет између Русије и САД повећан је седам одсто, док је са Њемачком тај обим у паду, рекао је предсједник Русије Владимир Путин.

Путин је истовремено указао да ће одлив капитала из Русије ове године достићи 120 до 130 милијарди долара.

У сусрету с представницима Савезне скупштине он је признао да је то велика цифра, али је подсјетио да је 2008. године она била још виша - 137 милијарди долара, пренео је Тас.

"У четвртом тромјесечју ове године наше компаније треба да исплате на основу кредита око 115-130 милијарди долара. То је нормално", додао је Путин.

Повлачење капитала предсједник је такође објаснио мјењачким пословима које обављају Руси. Према њему, 50 одсто одлива капитала су операције које обављају грађани. Он је објаснио да они мијењају рубље у друге валуте, долар, евро.

"Али то је новац који остаје у земљи, он нигде није нестао", указао је шеф државе.

Обим промета с Европском унијом смањен је 4,3 одсто, а увоз из тих земаља је смањен од 7,0 до 10 одсто зависно од земље, указао је Путин на састанку с представницима Савезне скупштине.

Увоз из САД, према његовим ријечима, повећан је 23 одсто, док је трговински промет са Савезном Републиком Њемачком пао 3,9 одсто. Према подацима њемачких стручњака, додао је Путин, на пословима испоруке ради 60.000 људи. У цјелини од привреде Русије зависи 300.000 радних мјеста.

"Али ко је од озбиљних људи заинтересован да се сачува таква тенденција. Нема таквих. Ја мислим да сам живот постави многе ствари на своје мјесто", рекао је предсједник.

"Код нас пада трговински промет с европских земљама које су наш главни трговинско-економски партнер. Али увјеравам вас, да то тамо никога не радује".

Он је нагласио да пад трговинског промета није резултат само пада свјетских цијена енергената него и оног што се дешава у кредитно-монетарној сфери.

"То такође ограничава могућности за наше компаније које се баве увозом робе", казао је шеф државе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана