Пшеница у силосу, муке са цијеном

Марина Чигоја
Пшеница у силосу, муке са цијеном

Бањалука - Жетва пшенице у Српској у пуном је јеку, али пољопривреднике мучи неизвјесност у вези са откупном цијеном хљебног жита и ниска понуда коју су добили од млинара.

Млинари су наговијестили да је максимална откупна цијена који могу да понуде 32 фенинга по килограму, док пољопривредници поручују да је свака понуда испод 40 фенинга неприхватљива. Ратари кажу да су прошле године продавали пшеницу за 35 фенинга по килограму, али да је то врло лоша цијена и да не могу имати рентабилну производњу без 40 фенинга.

Предсједник пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да откупну цијену још нико не зна и оптужује млинаре и пекаре да су некоректни.

- Ми имамо феномен да је млинарима и пекарима скупа домаћа пшеница па увозе јефтину из иностранства, а народу продају хљеб по папреној цијени - рекао је Усорац.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић казао је да пољопривредници раде пуном паром, али да их као и претходних година мучи што се не зна откупна цијена пшенице.

- Уколико временски услови дозволе очекујемо да ће жетва за седам дана бити завршена. Очито је да ће као и до сада неко до посљедњег дана калкулисати са формирањем цијене - рекао је Маринковић наводећи да је аргумент произвођача и одличан квалитет овогодишњег рода.

Према Маринковићевим ријечима, површине под пшеницом су ове године знатно умањене. Док је прошле засијано 40.000 хектара, ове године ће жетва бири обављена на само 28.000 до 30.000 хектара. Због тога се очекује већи увоз пшенице из Србије и Мађарске.

Предсједник Удружења пољопривредника "Сточар" из Бијељине Остоја Николић каже да је у Семберији пожњевено око 90 одсто пшенице, али да принос пшенице није на планираном нивоу.

- Већи проблем од тога је што цијену пшенице још нико не зна и пољопривредници су принуђени да је лагерују. Очито је да млинари купују вријеме јер када преузму пшеницу од нас послије могу и да диригују цијену - казао је Николић.

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос каже да цијена пшенице на берзи у Новом Саду износи 27 фенинга по килограму и да толико могу да понуде и за пшеницу у РС плус трошкове превоза.

- Млинари су рекли да као стимуланс домаћој пшеници могу дати још фенинг тако да би максимална цијена била 31 до 32 фенинга. Али, то је ствар млинова, ми не можемо никога обавезати, нема договорене цијене јер је она тржишна и формира се на берзи - нагласио је Кос и додао да су на подручју Семберије и Посавине млинови већ почели да примају пшеницу, а да је цијена ствар договора купца и продавца.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС јуче је саопштено да су им представници млинске и пекарске индустрије пренијели опредјељење за откуп комплетног рода домаће пшенице која испуњава услове за исхрану становништва, док би остатак преусмјерили у производњу сточне хране.

Субвенције

Произвођачи ће од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде имати подстицај за овогодишњу производњу меркантилне пшенице од 250 КМ по хектару под условом да су засијали минимално 1,5 хектара. Осим тога на располагању им је и премија за произведену и продату меркантилну пшеницу у износу пет фенинга по килограму и регресирани дизел који је јефтинији за 60 фенинга по литру од тржишне цијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана