Провјерене плинске боце за миран сан укућана

Данијела Стоканић
Провјерене плинске боце за миран сан укућана

Бањалука - Компанија "Крајинапетрол" уништила је више од 1.000 неисправних плинских боца у овлашћеној пунионици плина у Рамићима код Бањалуке, показавши бригу о безбједности становника РС који овај енергент користе у својим домаћинствима.

У овој друштвено-одговорној компанији истичу да се у пунионици Рамићи обавља и редовна контрола исправности и атестирање боца и вентила уз обавезно присуство термоенергетског инспектора. За уништавање боца сву штету сноси "Крајинапетрол", који је грађанима за преузете неисправне боце у замјену даје исправне.

Према ријечима директора компаније Милована Бајића, свака боца мора проћи контролу, посебно када је ријеч о исправности вентила и напуњености боце. Многе бензинске пумпе које пуне плинске боце, додао је, не само да крше закон, него и доводе у питање безбједност оних који их користе.

- Боце грађана, бензинских пумпи и других дистрибутера, односно наших клијената, које не прођу контролу, уништавају се под пресом. То се ради како појединци не би дошли у искушење да их поново користе у неким другим нелегалним и неадекватно опремљеним пунионицама, којих има веома много - рекао је Бајић.

Како би се стало у крај неадекватном пуњењу плинских боца и другим незаконитостима које су узеле маха, Бајић каже да је прије доношења правилника о покретној опреми под притиском, који је у изради, неопходно усвојити правилник о изградњи и условима рада пунионица течног нафтног гаса (ТНГ-а).

- Тај правилник би требало да дефинише шта све пунионице треба да испуне како би добиле дозволу за рад. То је на терену врло лабаво. Правилником би требало предвидјети да све пунионице морају обавезно атестирати и испитивати боце прије пуњења ТНГ-а у њих - казао је Бајић.

Додао је да би оне пунионице које за то немају техничке и кадровске услове требало да прикупљене и неатестиране боце шаљу на преглед у пунионице са лиценцом.

- За­ то би требало да плаћају накнаду и имају потписан уговор са овлашћеним пуниоцима - казао је Бајић. 

На тај начин трошкови атестирања и одржавања боца, каже он, не би као до сада падао на терет неколико пунионица, него би били равномјерно распоређени.

- Постојећи правилници нису толико лоши, када би се примјењивали, јер питање боца је много озбиљније него што су, чини ми се, свјесни и грађани и законодавци - истакао је Бајић додајући да нико нема тачан податак о томе колико у БиХ има ТНГ боца, а процјењује се да их је од 700.000 до више од милион.

Ако се ипак остане при доношењу правилника Бајић предлаже да се питање власништва над боцама уопште не третира, осим ако РС не мисли вршити замјену комплетне амбалаже и субвенционисати тај процес.

- Такође, ако се инсистира на томе да су пунионице и дистрибутери искључиво власници боца, онда се мора дефинисати ко, како и из којих средстава ће преузети боце од грађана - рекао је Бајић.

То су само неки од приједлога ове компаније који ће бити упућени на адресу Министарства индустрије, енергетике и рударства РС.

Апел

Милован Бајић је апеловао на становнике да треба редовно да  контролишу и уређај на плин који користе. Такође, треба повести рачина да боца не буде препуна плина, јер то може бити веома опасно.

- Осим тога, потрошачи првенствено треба да гледају на квалитет плина, јер на тржишту има свега, док "Крајинапетрол" има сталног, а самим тим, и провјереног добављача - рекао је Бајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана