Просјечна нето плата у марту 956 КМ

Срна
Просјечна нето плата у марту 956 КМ

БАЊАЛУКА - Просјечна нето плата у марту у Републици Српској износила је 956 КМ, док је просјечна мјесечна бруто плата износила 1.485 КМ, саопштено је данас из Републичког завода за статистику.

Просјечна нето плата у марту ове године, у односу на исти мјесец претходне, номинално је већа за 7,9 одсто, а реално за осам одсто, док је у односу на фебруар 2020. номинално и реално мања за 0,1 одсто.

Највиша просјечна нето плата исплаћена је у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања и износила је 1.456 КМ, а најнижа просјечна плата исплаћена је у грађевинарству и била је 664 КМ.

У марту ове, у односу на март 2019. године, највећи номинални раст нето плате забиљежен је у подручјима информација и комуникација 37,4 одсто, дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерства и угоститељства 19,5 одсто и административним и помоћним услужним дјелатностима 15,7 одсто.

У истом периоду смањење плате од 0,5 одсто у номиналном износу забиљежено је у стручној, научној и техничкој дјелатности.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у марту ове године у односу на исти мјесец претходне године, у просјеку су ниже за 0,1 одсто, док су у односу на фебруар ове године, у просјеку, остале непромијењене.

Од 12 главних одјељака производа и услуга, више цијене на годишњем нивоу забиљежене су у седам, ниже цијене у четири, док су цијене у једном одјељку остале непромијењене.

Највише су расле цијене алкохолних пића и дувана 5,7 одсто, у образовању су цијене у просјеку остале непромијењене, док је највећи пад цијена од 10,2 одсто забиљежен за одјећу и обућу.

У марту је остварен извоз у вриједности 284 милиона КМ и увоз у вриједности од 389 милиона КМ, док је у оквиру остварене робне размјене Републике Српске са иностранством проценат покривености увоза извозом износио 73 одсто, наведено је у саопштењу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана