Производња у Зеленом Јадру у двије смјене

Крстина Ћирковић
Производња у Зеленом Јадру у двије смјене

Сребреница - Након пробне производње Фабрика за производњу пелета "Еко М" у Зеленом Јадру код Сребренице добила је еколошку дозволу и отпочела производњу у двије смјене, а ангажовано је 35 радника.

Нови власник фабрике Холанђанин Маријус де Вилт истакао је да су створени сви предуслови за квалитетну производњу. Он је нагласио да се у скорије вријеме може очекивати проширење производње и запошљавање нових радника.

- Организовали смо обуку за раднике у производњи пелета која се одвија по европским стандардима. Имамо престижни сертификат, квалитет производа и квалификовану радну снагу - рекао је Де Вилт.

Додао је да очекује потписивање нових уговора са иностраним купцима.

- Почели смо да извозимо пелет и надамо се да ћемо ускоро склопити уговоре о испоруци који ће нам омогућити производњу у пуном капацитету - казао је Де Вилт.

Он је рекао да су плате радника редовне и да су њихова најнижа мјесечна примања 500 марака.

У оспособљавање погона и осавремењивање производње у фабрици, која је више пута мијењала власнике, Де Вилт је планирао да уложи око 300.000 евра.

- Уградили смо филтере за пречишћавање како бисмо елиминисали могуће емитовање недозвољене количине прашине у атмосферу, уредили производни и спољашњи простор и набавили заштитну опрему, чиме су створени потребни услови за рад - нагласио је Де Вилт и додао да планира да набави још машина те да организује 24-часовну производњу.

Сировина

За производњу пелета потребно је око 60.000 метара кубних дрвета годишње. Маријус де Вилт каже да ће сировину набављати од сребреничког Шумског газдинства "Дрина" и власника приватних шума из ове регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана