Произвођачи дувана уписали још једну тешку годину

 Милијана Латиновић
Произвођачи дувана уписали још једну тешку годину

БАЊАЛУКА - Произвођачи дувана у Српској уписали су још једну тешку годину коју је обиљежио солидан род, али веома лош квалитет дувана, а уз енорман раст цијене горива, ђубрива и свега осталог, улазак у наредну сезону је веома неизвјестан.

Разлога за задовољство немају ни произвођачи ни откупљивачи дувана.

Произвођач из околине Бијељине Драган Јовић рекао је за “Глас Српске” да је ова година била веома тешка.

- На почетку сезоне биле су превелике суше, касније је дошла киша, међутим иако је количински рода било, квалитет листа дувана није био добар. Лист није био никаквог квалитета, нити је имао одговарајућу тежину ни боју. Осим тога репроматеријал је драстично поскупио и да нам откупљивач није подигао цијену за око 0,30 КМ по килограму, били бисмо у дебелом минусу - испричао је Јовић, нагласивши да је уз овако скупо гориво и ђубриво немогуће опстати.

Иако су откупили 277 тона дувана, што је нешто више од планираних 250 тона, у предузећу “Дуван” из Бијељине кажу да квалитет рода није био добар.

- Временски услови нису допринијели квалитету, а онда су проблеми наставили да се нижу те су трошкови брања и сушења повећани за 30 одсто. Лист је био лаган, није имао адекватну тежину ни боју. Сви ти проблеми однијели су зараду произвођачима - рекао је “Гласу” вршилац дужности директора предузећа “Дуван” Чедо Готовчевић.

Истакао је да су од момента уговарања производње до данас кориговали цијену у два наврата.

- Прво смо повећали са три марке на 3,36 КМ по килограму за дуван треће класе, а ићи ћемо и са додатних десет одсто. Свјесни смо да је и та цијена недовољна да би наши произвођачи имали зараду, јер морали бисмо са подстицајима имати од 5,5, до шест марака по килограму, а сада је просјечна цијена око пет марака - појаснио је Готовчевић.

Он је додао да су све залихе успјели продати у Италију, док је лањски род и то у листу отишао у Бугарску, а највјероватније ће и овогодишњи дуван завршити у тој земљи.

- Требало је да крене ових дана, али ћемо највјероватније извести послије празника - рекао је Готовчевић, додавши да се број произвођача смањује из године у годину те да они сада раде са 78 коопераната.

Одлука у фебруару

Драган Јовић је испричао да је улазак у идућу сезону веома неизвјестан те да ће одлука пасти у фебруару.

- Имамо обећање да би подстицај за производњу дувана требало да буде повећан. У фебруару се састајемо и тада ћемо преговарати улазимо ли у производњу или не - рекао је Јовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана