Продаја некретнинама у Српскоj цвјета упркос скупљем квадрату

Милијана Латиновић
Продаја некретнинама у Српскоj цвјета упркос скупљем квадрату

Бањалука - Цијена квадрата нових станова у Републици Српској у другом тромјесечју ове године била је већа за 19 марака у односу на први квартал, а упркос томе, продавци некретнина задовољно трљају руке јер су успјели продати 50 станова више.

Осим бољих резултата у односу на први квартал ове године, статистичари су забиљежили и раст продаје у поређењу са другим кварталом 2018. године. Тако је, према подацима Републичког завода за статистику, број продатих нових станова у другом тромјесечју ове године за око 60 одсто већи него у истом периоду лани.

- У другом кварталу ове године продато је укупно 395 станова по просјечној цијени од 1.532 марке по метру квадратном - навели су у Заводу за статистику.

Према њиховим подацима, у првом кварталу је продато 346 нових станова по просјечној цијени од 1.513 КМ по квадрату.

Иако су цијене нових станова у протеклих неколико мјесеци у благом порасту, продавци некретнина истичу да се мањи станови продају већ у изградњи.

- Цијена квадрата нових станова у Бањалуци износи до 2.200 марака и зависи од локације и спратности. Највише се продају станови до 45 квадрата - рекао је власник бањалучке Агенције за некретнине “Сензор” Манојло Поповић.

Цијене квадрата “отишле су у небо” и на подручју Бијељине, а у тамошњим агенцијама за продају некретнина кажу да је квадрат за неколико мјесеци поскупио и до 40 марака.

- Упркос поскупљењу продаја станова је задовољавајућа. Углавном се траже станови површине до 40 квадрата, које најчешће пазаре млади брачни парови или наши људи у дијаспори који су пред пензијом и планирају да се врате у Бијељину - рекла је власница агенције “Сим некретнине” Јована Деспотовић.

Власник требињске Агенције за некретнине “Твико” Васо Милић истиче да се нови станови мање квадратуре на подручју Требиња разграбе и прије техничког пријема зграде.

- Цијена квадрата нових станова креће се до 2.100 марака и виша је за око десет до 15 одсто, међутим продаја иде изненађујуће добро - рекао је Милић и додао да нове станове површине између 35 и 45 квадрата пазаре углавном Требињци који раде у иностранству.

Половни станови

Васо Милић истиче да се на подручју Требиња веома добро продају и станови старе градње, иако је и њихова цијена скочила.

- За квадрат у староградњи потребно је и до 1.800 марака, а упркос томе све је распродато - рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана