Привредници за већи опсег нижих царина

Жељка Кокот
Привредници за већи опсег нижих царина

Бањалука - Највише приједлога за допуну одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа код увоза сировина и репроматеријала на адресу Спољнотрговинске коморе БиХ упутили су текстилци, обућари, металци, електричари и графичари.

Домаћи привредници налазе се у неповољном положају у односу на конкуренте из ЕУ и региона који приликом увоза истих производа плаћају вишеструко нижу царину. Спољнотрговинска комора је због тога анкетирала привреднике како би саставила проширену листу репроматеријала које ће произвођачи у наредној години моћи набавити из иностранства без плаћања царине или са нижом стопом у односу на тренутну. Привредници су до 28. августа могли доставити захтјеве, а приједлог одлуке за наредну годину би требало да буде завршен до краја новембра када ће услиједити и њено објављивање.

- Министарство спољне трговине и економских односа БиХ је позитивно реаговало и уважило наше и захтјеве привредника за ову годину у којој је проширена листа тарифних ознака обухваћених одлуком - кажу у Спољнотрговинској комори и додају да је ријеч о значајном помаку, јер у посљедње двије године листа тарифних ознака није проширивана.

У посљедњој одлуци о привременој суспензији и смањењу царинских стопа код увоза сировина и репроматеријала, која је на снази до краја године, налазе се 54 производа за које је одређена привремена суспензија, односно смањење царинских стопа.

- Од проширивања листе у овој години су највише профитирали текстилци и обућари. Ова одлука представља мјеру која је од пресудног значаја за опстанак њихове производње и конкурентност на тржишту других земаља. Забиљежен је и значајан помак у сектору прераде лимова и производње каблова - кажу у Спољнотрговинској комори.

Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори РС Перо Ћорић каже да наши производи, уз високе царинске стопе на увоз сировина и репроматеријала које варирају између пет и 15 одсто, не могу бити конкурентни на европском тржишту, гдје за исте сировине важе царинске стопе од два до три одсто.

- Металци, машинци, графичари, обућари и текстилци већину репроматеријала које користе у производњи не могу пронаћи на домаћем тржишту. Увоз сировине која ће бити уграђена у домаћи финални производ намијењен извозу подиже цијену производа и до десет одсто па је евидентно у којој мјери ће ова одлука о укидању или снижавању царине подићи конкурентност производње - каже Ћорић.

Привремени карактер

Одлука о привременој суспензији и смањењу царинских стопа је тренутно привременог карактера и вриједи годину.

У Спољнотрговинској комори БиХ кажу да су привредници у више наврата тражили да привремена суспензија царинских стопа буде трајног карактера, чиме би био смањен ризик страних инвеститора и партнера домаћих фирми у секторима обухваћеним овим повластицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана