Привредни раст нејак за бољи живот

Маријана Миљић
Привредни раст нејак за бољи живот

Бањалука - Бруто домаћи производ (БДП) БиХ у прва три мјесеца ове године износио је 2,7 одсто у односу на исти прошлогодишњи период, али привредници и економисти оцјењују да он није ни близу довољног за значајнији напредак и развој.

Према подацима Агенције за статистику БиХ, највећи допринос реалном расту БДП-а дао је сектор умјетности, забаве и рекреације са растом на годишњем нивоу од 12,3 одсто. Учинак трговине на велико и мало ојачао је за 8,8 одсто, док је у области финансијских и дјелатности у осигурању раст износио 6,1 одсто. Пад БДП-а је евидентиран у области превоза и складиштења од 6,4 одсто и у стручној, научној и техничкој дјелатности за 2,4 одсто.

Привредници истичу да раст БДП-а од 2,7 одсто није довољан и да се ти ефекти не осјете.

- Нисам оптимиста да ће раст БДП-а бити уопште настављен. То, нажалост, потврђује и адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ са ЕУ, који је на снагу ступио 1. фебруара ове године и који већ иза себе оставља значајне посљедице. Већ имамо евидентирану штету од овог споразума у сектору пољопривреде и прехрамбене индустрије. Поред тога, поједине компаније повлаче се са тржишта БиХ због недостатка посла у матичним земљама. То ће се сигурно одразити и на запосленост и на БДП - казао је потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић.

Наглашава и да је БиХ потребан много снажнији раст БДП-а да би се осјетили помаци и привреда кренула узлазном путањом, што би на крају утицало и на раст стандарда.

- За то су нам потребне нове инвестиције и инвеститори, али и подршка домаћој производњи. Неопходно је урадити и оно о чему се годинама уназад прича, а то је смањење пореског оптерећења и администрације коју финансирамо из тих прихода. Док год имамо већи број људи који живе од буџета, него оних који раде у производњи и пуне тај буџет не можемо очекивати значајније помаке - нагласио је Васић.

Његово мишљење дијели и економиста Зоран Павловић, који истиче да је БиХ потребан три пута већи раст БДП-а да би били видљиви његови ефекти.

- Власти у БиХ нису успјеле да створе концепт добре пословне климе. Раст БДП-а од два-три одсто није успјех како то они представљају. Тај раст требало би да износи на годишњем нивоу најмање десет одсто да би се то могло осјетити на животном стандарду становништва. Сваки политичар који говори о успјеху уз раст БДП-а у овом проценту не зна ништа о економији - казао је Павловић.

Кретање БДП-а по секторима

+12,3% - умјетност, забава и рекреација

+8,8% - трговина на велико и мало

+6,1% - финансијске и дјелатности у осигурању

+3,9% - прерађивачка индустрија

+3,2% - пољопривреда, шумарство и риболов

+2,9% - вађење руде и камена

+0,4% - пословање некретнинама

-6,4% - превоз и складиштење

-2,4% - стручна, научна и техничка дјелатност

-0,5% - грађевинарство

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана