m:tel на највишем степену ликвидности од оснивања

M:tel
m:tel на највишем степену ликвидности од оснивања

Према независној анализи групе економских експерата који прате тржиште телекомуникација у Европи, компанија m:tel на крају првог квартала 2024. године достигла је највиши степен ликвидности од свог оснивања.

Текући рацио ликвидности m:tel-а је 0,86, што је једнако степену ликвидности Телекома Аустрија. Уз то, ова компанија је први квартал завршила са 17% већом добити у односу на исти период прошле године, што економски стручњаци оцијењују као резултат историјских одлука менаџмента компаније о политици исплате дивиденде и продаји антенских стубова.

Ликвидност m:tel-а изнад просјека телекомуникационе дјелатности

Усљед великих инвестиција и вишегодишње политике исплате цијеле нето добити акционарима, m:tel је годинама пословао са релативно ниском ликвидношћу мјерено односом између обртних средстава и краткорочних обавеза. Тако је, према финансијском извјештају за 2022. годину, m:tel обртним средствима покривао само једну трећину својих краткорочних обавеза.

Крај 2023. године довео је однос обртних средстава и краткорочних обавеза готово један напрема један. На крају првог квартала 2024. године, текући рацио ликвидности m:tel-а је 0,86, што је једнако степену ликвидности Телекома Аустрија. Иначе, просјек за телекомуникациону дјелатност јесте да на 100 јединица краткорочних обавеза долази 81 јединица обртних средства, што је просјечан рацио од 0,81.

Готовина у обртној имовини m:tel-а на готово 50%

Финансијски извјештај с краја првог квартала ове године показује да се, први пут у финансијској историји m:tel-а, готовина у обртној имовини попела до нивоа од скоро 50%. Компанија m:tel до сада није биљежила већи ниво ликвидности, а који је настао наплатом једног дијела потраживања по основу продаје антенских стубова.

Поређења ради, m:tel је на крају 2022. и 2023. године на рачунима код банака и у својим благајнама имао око 20 милиона КМ, док је са 31. мартом ове године власник 134,4 милиона КМ готовине.

Добит m:tel у првом кварталу већа за 17%

Међу позитивним показатељима пословања m:tel-а видљиво је и да су обавезе у прва три мјесеца ове године, у однос на крај прошле године, мање за 131 милион КМ или за 30%, а да је добит већа за 17%.

Према подацима ММФ-а, инфлација у БиХ у 2024. године ће бити 3%, што доводи до закључка да би реалан раст нето добити m:tel-а могао бити око 14%. У поређењу са очекиваним растом бх. економије, мјерено са реалним БДП-ом од око 2,5%, сасвим је сигурно да ће овакав раст m:tel-а донијети одличну зараду и његовим акционарима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана