Привреда повећала износ пребијеног дуга

Жељка Кокот
Привреда повећала износ пребијеног дуга

Бањалука - Пребијених 111,45 милиона марака дуга епилог је друге мултилатералне компензације коју је пратила и једна додатна компензација.

У редовној мултилатералној компензацији одржаној 18. маја пребијено је 100,04 милиона, а на тај конто стигао је и 11,31 милион КМ из додатне компензације обављене пет дана касније. Дуг је компензовало 1.100 учесника који су успјели пребити 10,8 одсто од пријављених 1,036 милијарди КМ обавеза. Показало се да је реално било могуће компензовати 359,67 милиона КМ или 34,7 одсто укупних пријављених обавеза.

Иако је у другој редовној и додатној мултилатералној компензацији пребијен мањи износ дуга у односу на прошлогодишњу премијерну и пратеће компензације организатори нису незадовољни јер је дугове пребило више учесника из реалног сектора. Аргумент за успјех је и чињеница да су прошле године пребијена 164,26 милиона КМ дуга што је сузило круг дужника и смањило укупну вриједност дуга.

Директор Бањалучке берзе Милан Божић каже да је изузетно задовољан резултатима друге мултилатералне компензације и најављује могућност да оне буду одржаване чешће него што је било раније планирано и да обухвате још већи број учесника. Круг потенцијалних учесника проширен је за другу компензацију јер су могле да учествују и фирме у стечају и ликвидацији и оне чије је сједиште изван РС.

- Размишљали смо да убудуће компензације буду организоване на свака три мјесеца умјесто два пута годишње. Постоји могућност да се у цијелу причу укључе фирме из ФБиХ и Управа за индиректно опорезивање БиХ јер је у овој рунди сама Пореска управа РС успјела наплатити око 600.000 КМ од неликвидних, односно фирми са блокираним рачуном што је изузетно добар резултат - каже Божић.

Иако су учесници нагласили да им велики проблем представља чињеница да не могу пријавити потраживања, Божић наглашава да МЛК систем функционише на принципу платног система и да потраживања не могу бити унесена из разлога што могу бити спорна.

- Фирме су без великог трошка успјеле ријешити велики износ дуга и мислим да нико не би требало да буде незадовољан. Проблем нису могле ријешити фирме које имају обавезе, а немају потраживања и увозници. За сада се показало да је ово најбољи начин за рјешавање проблема унутрашњег дуга јер је, поред фирми из Српске које су биле обавезне пријавити дугове у компензацији учествовало свега неколико привредних субјеката са сједиштем ван РС које су могле учествовати на добровољној основи - каже Божић.

Систем мултилатералних компензација и сесија, осим смањења унутрашњег дуга, могао би на дуге стазе индиректно допринијети и јачању домаће привреде тако што ће се фирме, знајући да могу наплатити већи проценат дуга, постепено све више оријентисати на проналажење партнера из Српске.

Финални резултати друге мултилатералне компензације

111,45 милиона - пребијени дуг

100,04 милиона - пребијени дуг у редовној компензацији

11,31 милиона - пребијени дуг у додатној компензацији

1,036 милијарди - пријављени дуг

359,67 милиона - износ који је било могуће компензовати

10,8% - компензовани дуг у односу на пријављене обавезе

34,7% - обавезе које је било могуће компензовати

Учесници

1.562 - пријавили обавезе

1.327 - могли да компензују дуг

1.100 - компензовали дуг

467 - компензовали више од 50 одсто дуга

233 - у потпуности компензовали дуг

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана