Приватизација замрла, пропале фирме неће нико

Марина Чигоја
Приватизација замрла, пропале фирме неће нико

Бањалука - Само четири предузећа приватизована су током прошле године у РС, иако купце државног капитала чекају 184 фирме.

У Инвестиционо-развојној банци (ИРБ) РС, која је задужена за продају државних фирми, кажу да је неатрактивност предузећа главни разлог застоја у приватизацији посљедњих година.

У ИРБ су истакли да су лани путем Бањалучке берзе продали државни удио у три фирме из Бањалуке. Нове власнике добила су предузећа "Крајина Борац" у којем је РС била власник 21,66 одсто основног капитала, "Чајавец" са државним власничким удјелом од 29,82 одсто и "Чајавец-СИП" гдје је држава држала 30 одсто капитала. Влада РС је методом непосредног одабира купца приватизовала стратешко предузеће "Технички ремонт" из Братунца.

Иако је била планирана продаја много већег броја фирми за њих купци нису пронађени.

- Основни разлози за слабо интересовање за приватизацију предузећа у Српској посљедњих година је неатрактивност неприватизованих предузећа. Проблем је њихова презадуженост, неријешени имовинско-правни односи, неатрактиван производни програм и амортизована опрема, а у појединим случајевима и заокружена власничка структура у којој доминира један већински власник - казали су у ИРБ-у.

Према оцјени ИРБ-а на застој у продаји државног капитала дошло утицали су и неповољни глобални економски трендови који не погодују значајној инвестиционој активности домаћих и страних улагача.

Оснивањем Акцијског фонда РС 2007. године сав државни капитал у предузећима у Српској унијет је у портфељ овог фонда којим управља ИРБ. На крају прошле године у овом портфељу налазио се неприватизовани државни капитал у 184 предузећа.

- Од тог броја могуће је приватизовати 40 предузећа. Од преосталог броја око 100 предузећа се налази у поступку стечаја или ликвидације. Остала предузећа су већ више пута безуспјешно нуђена на продају, али она не обављају пословну дјелатност и извјесно је да ће и у њима бити покренут поступак стечаја односно ликвидације - истакли су и ИРБ РС.

Осам предузећа на основу одлуке Владе РС до даљег неће бити приватизовано с обзиром на то да имају стратешки интерес - "Електропривреда РС", "Шуме РС", "Аеродроми РС", "Поште Српске", "Лутрија РС", "Путеви РС", "Олимпијски центар Јахорина" и Српска новинска агенција.

Пензијски резервни фонд РС (ПРЕФ) један од најбројнијих акционара када су у питању предузећа са државним власништвом. Фонд покушава да продаја удјеле у непрофитабилним предузећима како очистио портфељ и активности сконцентрисао на здраве фирме. Удјеле у неким фирмама готово је немогуће продати.

Директор Друштва за управљање ПРЕФ-ом Дарко Лакић каже да је очекивано да је број продатих пакета мањи, јер је остало мање неприватизованих предузећа, али и због њихове структуре.

- У већинском државном власништву су остала углавном предузећа која не остварују профит или је он несразмјеран са капиталом тих фирми тако да за та предузећа готово да и нема интереса инвеститора - нагласио је Лакић.

Он је истакао да је ПРЕФ лани на Бањалучкој берзи понудио на продају 132 пакета акција, а купце је успио да пронађе за 29. ПРЕФ је на основу продаје пакета акција у 2014. години инкасирао око седам милиона КМ.

- У претходне четири године смо продали 176 пакета акција, односно у просјеку 44 пакета акција годишње. План нам је да наставимо са процесом реструктурирања портфеља ПРЕФ-а и да у 2015. години достигнемо 200 продатих пакета, односно да ове године продамо око 25 пакета акција - казао је Лакић.

Нагласио је да су акције које ПРЕФ нуди на продају најчешће у предузећима која не остварују добит или не исплаћују дивиденду.

- Готово све фирме чије смо акције нудили на продају карактерише неликвидност и скоро да и нема промета са тим акцијама на берзи. Предузећа у којем смо продали цјелокупно власничко учешће углавном купују већински власници с циљем да дођу до стоодстотног власништва како би предузеће промијенило правну форму и умјесто акционарског друштва наставило да послује као друштво са ограниченом одговорношћу - нагласио је Лакић.

Економски аналитичари оцјењују да је у РС приватизовано оно што је ваљало и да потенцијалним купцима више немамо шта понудити, те да је то основни разлог застоја посљедњих година.

Члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић каже да су предузећа која се нуде на продају у великим проблемима и да је потпуно неизвјесно како ће она даље радити због чега и нема интересовања инвеститора за њих.

- Значајан број предузећа је у стечају или ликвидацији и питање је ко ће купити такве фирме које имају велике обавезе. Вјероватно ће та предузећа постати атрактивнија тек када се заврши стечај, јер тада се тачно зна шта има у том предузећу. Овако, једноставно не знате шта купујете и јасно је да нико неће улазити у такав аранжман - нагласило је Дудуковић.

План за 2015. годину

У ИРБ РС су истакли да је планом приватизације за 2015. годину обухваћено 30 предузећа.

- Од тога је 13 предузећа са већинским државним капиталом, док је у преосталим Акцијски фонд РС власник мањинских пакета акција до 50 одсто основног капитала - казали су ИРБ-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана