Превозници возе ивицом провалије

Маријана Миљић
Превозници возе ивицом провалије

Бањалука - Опстанак превозника у Српској доведен је у питање јер су суочени са одласком возача, нелојалном конкуренцијом и некажњавањем несавјесних послодаваца од стране инспекције и полиције.

Превозници су проблеме који пријете да их потпуно униште навели у захтјеву упућеном на адресу предсједника и премијера РС Милорада Додика и Жељке Цвијановић и министара саобраћаја и веза и унутрашњих послова Неђе Трнинића и Драгана Лукача.

- Једина привредна грана смо која није добила ништа од државе, па чак ни термин за разговор на којем бисмо изнијели своје проблеме усљед којих смо доведени на руб пропасти. Ова привредна грана је на кољенима и ако не добијемо помоћ институција, пријети нам нестанак - упозорили су из Удружења превозника за унутрашњи и међународни транспорт РС.

Као кључне проблеме са којима су суочени навели су одлазак возача, нелојалну конкуренцију и нерентабилно пословање јер нису у могућности да повећавају цијену превоза без обира на поскупљење горива, које им је задало још један ударац. Превозници су указали и на нерад полиције и инспекције и проблеме са цариницима.

- Возачи раде непријављени и превозе и до десет тона више терета него што је дозвољено наочиглед саобраћајне полиције и инспекције. Боравак на царинским терминалима и рад цариника је катастрофалан. На царињење робе чакамо и по неколико дана. На нерад полиције и инспекције гледамо као на подстицај криминалу - навели су превозници.

Предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт РС Никола Грбић каже да сматрају да је један од основних проблема у институцијама и да због тога траже да разговарају са њиховим челницима.

- Ово је само мали дио проблема који су превознике који легално послују довели до зида. Послујемо са губитком и не можемо плаћати обавезе држави и радницима. Не желимо да због нечијег нерада и неодговорности ова професија изумре - казао је Грбић.

У Министарству саобраћаја и веза РС навели су да још нису добили захтјев превозника, али да су спремни за разговор.

- До сада смо имали добру сарадњу са превозницима, о чему свједочи и прошлогодишње усвајање Закона о превозу у друмском саобраћају. Тим законом смо преузели уредбе и директиве ЕУ у области друмског превоза, што је домаћим превозницима створило боље услове за рад и омогућило да буду конкурентнији на међународном тржишту - навели су у Министарству саобраћаја РС.

Израбљивање

Никола Грбић каже да послодавци из Европске уније возаче из РС третирају као робове јер немају ниједан слободан дан у току седмице.

- Институције РС треба да заштите своју радну снагу како их не би израбљивале друге земље - рекао је Грбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана