Повјериоци од Космоса потражују 22,4 милиона

Маријана Миљић
Повјериоци од Космоса потражују 22,4 милиона

Бањалука - Потраживања повјерилаца од "Космоса" из Бањалуке износе 22,41 милион марака, а највише новца ово предузеће дужно је Пореској управи РС - 16,18 милиона.

Агенција за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) објавила је листу потраживања која показује да су пријављена потраживања за 2,28 милиона КМ већа од износа који је "Космос" навео у приједлогу за отварање поступка реструктурирања предузећа чији је циљ чишћење дугова и успостављање стабилног пословања.

На листи се нашло 356 повјерилаца, а највећа дуговања "Космос" има према субјектима из јавног сектора. На списку се налази и велики број радника овог предратног гиганта намјенске индустрије којима нису редовно исплаћивале плате и накнаде.

Највећи повјерилац послије Пореске управе је Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС који је пријавио да од "Космоса" потражује 5,27 милиона марака. Трећу позицију је заузео град Бањалука који од "Космоса" потражује 544.873 марке.

Међу највећим повјериоцима су и "Електрокрајина" Бањалука којој "Космос" за струју дугује 314.923 марке, те Инвестиционо-развојна банка РС која је испоставила рачун тежак 273.120 КМ. Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа пријавила је потраживања у износу од 250.000 марака, а велики износ од "Космоса" потражује и бањалучка "Топлана" - 132.000.

Дуг према осталим повјериоцима је знатно нижи и појединачни износи не прелазе 50.000 КМ. На листи повјерилаца налази се и списак са именима 316 радника, а пријавили су потраживања која варирају од 30 па до 46.000 марака.

Горан Радивојац, који је именован за повјереника у "Космосу", јуче није био у прилици да коментарише пријављена потраживања, а вршилац дужности директора Душан Вјештица рекао је да не може давати изјаве у вези са реструктурирањем предузећа.

"Космос" је ушао у процес реструктурирања кроз који би требало да постигне договор са повјериоцима како би избјегао одлазак у стечај. Руководство овог предузећа у државном власништву, у договору са Владом РС, донијело је средином јуна одлуку о уласку у процес реструктурирања који претходи покретању стечајног поступка. Циљ финансијског и оперативног реструктурирања је закључивање споразума са повјериоцима о начину намирења њихових потраживања како би фирма избјегла стечај и постала ликвидна.

"Космосу" ће ово бити прва и посљедња прилика за превазилажење проблема, а уколико након осам мјесеци, колико максимално може трајати процес реструктурирања, не ријеше нагомилане проблеме, слиједи стечај.

Повјериоци који су пријавили највећи износ потраживања

Пореска управа РС      16,18 милиона

Фонд ПИО РС              5,27 милиона

Град Бањалука             544.873

"Електрокрајина"         314.923

ИРБ РС                         273.120

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана