Потребне инвестиције у нове капацитете

Срна
Потребне инвестиције у нове капацитете

Бањалука - Инвестиције у нове привредне капацитете у БиХ пријеко су потребне да би се повећала ниска капитална опремљеност рада и подигла продуктивност, па самим тим и конкурентност привреде, оцијенила је Дирекција за економско планирање БиХ у билтену о конкурентности БиХ.

Домаћи извори су били довољни за финансирање између половине до двије трећине инвестиција, док се остатак финансира из иностраних извора, и без обзира на изразито високу зависност од страног капитала, конкурентност БиХ у привлачењу страних директних улагања је, у поређењу са другим земљама у транзицији, на знатно нижем нивоу, наводи се у билтену достављеном Срни.


Стање директних страних улагања по становнику већине осталих европских земаља у транзицији је двоструко, па чак и вишеструко више од БиХ, која по становнику има више директних страних улагања само од Црне Горе и Албаније.

Слабим страним директним улагањима директно кореспондира низак индекс "лакоће пословања", а као један од ограничавајућих фактора за страна директна улагања наведен је и лош кредитни рејтинг БиХ.

Међу разлозима недовољног инвестирања наведено је и неповољно пословно окружење у поређењу са другим земаљама, гдје је, према "Дуинг бизнису" Свјетске банке, БиХ испод земаља у окружењу.

Питање конкурентности је изузетно важно за БиХ с обзиром на веома низак животни стандард и висок спољнотрговински дефицит.

БиХ је у великој мјери увозно зависна земља што потврђује удио увоза у бруто домаћем производу /БДП/ на нивоу од око 55 одсто, што за посљедицу има ниску покривеност увоза извозом.

При томе ни структура увоза није била у функцији јачања конкурентске позиције с обзиром на доминантну улогу потрошних добара и енергије, док је учешће капиталних производа на ниском нивоу.

Дирекција за економско планирање наводи да би требало да БиХ обрати пажњу на оно што се може релативно једноставно брзо промјенити, као што су елиминација непотребних административних препрека и смањење броја потребних дозвола
за почетак пословања и градње.

Посебан нагласак треба дати на област "економског права", које се односи на спровођење уговора и заштиту права инвеститора.

Осим уобичајених ризика за привлачење страног капитала, треба посебно напоменути и ризике на основу будућих страних улагања у енергетски сектор.

Знатан дио страних директних улагања у наредном периоду односи се на велике пројекте у области рударства и добијање електричне енергије из угља, а као проблем који би у будућности могао смањити конкурентност БиХ у привлачењу страних директних улагања појављује се ограничење дозвољене емисије угљен-диоксида у ЕУ.

У билтену се наводи и то да је БиХ остварила одређене помаке у укупној макроекономској стабилности, монетарној стабилности и инфлацији, али да је један од изазова који стоји пред БиХ и усвајање структуралних реформи усмјерених ка подстицању инвестиција у индустријски сектор ради подизања нивоа конкурентности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана