Потписан уговор о оснивању новог предузећа у Источном Сарајеву Фамос стаје на ноге

Ж. Д.
Потписан уговор о оснивању новог предузећа у Источном Сарајеву Фамос стаје на ноге

Источно Сарајево - Уговором који је потписан јуче у Источном Сарајеву формирано је ново предузеће "Мофас", које ће наставити производњу мотора и моторних дијелова која се до сада одвијала у "Фамосу".

Уговор су потписали предсједник Надзорног одбора "Фамоса" Мирко Добрњац, власник фирме "Ин тајм" из Тешња Шефик Хусаковић и директор фирме "Паул Бернхарт" из Хамбурга Дирк Оте. Оте је најавио да ће у Њемачку до краја мјесеца из нове фирме бити испоручени дијелови за моторе у вриједности од 120.000 до 150.000 евра.

- Препознали смо потенцијал у "Фамосу" јер 20 година сарађујемо са овим предузећем. Увијек смо добијали изузетан квалитет. Мораћемо да улажемо у модернизацију машина и опреме - казао је Оте.

Вршилац дужности директора "Фамоса" Бранко Кењић рекао је да је вриједност коју је "Фамос" унио у ново предузеће 4,57 милиона КМ, а да још није утврђена вриједност имовине која је остала у "Фамосу" да би намирили заостале плате и друге обавезе. Предсједник Синдиката "Фамоса" Зоран Лазаревић казао је да је 226 радника тешко поднијело ово што се десило са "Фамосом", али да се није могла наћи боља опција.

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић казао је да у новом предузећу "Фамосу" припада 49 одсто, а партнерима 51 одсто власништва.

- Ново предузеће преузима 96 радника "Фамоса", док ће остали добити отпремнине. За ту намјену Влада РС издвојила је 700.000 марака. Свима ће бити уплаћени доприноси, а неки ће отићи у пензију. Очекујемо да ће ново предузеће бити много успјешније него што је био "Фамос". Да није пронађен стратешки партнер, судбина "Фамоса" била би суморна и морао би отићи у стечај - рекао је Ђокић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана