Поскупљују некретнине у Хрватској

Срна
Поскупљују некретнине у Хрватској

Загреб - Од 2015. године у Хрватској на снагу ступају законске одредбе према којима ће се на грађевинско земљиште плаћати ПДВ, што би могло повећати цијену некретнина.

Предсједник Удружења грађевинара при Хрватском удружењу послодаваца Зденко Каракаш каже да ће нови начин опорезивања грађевинског земљишта вјероватно подићи цијене по квадрату стамбене површине.

"Интензитет раста цијене зависиће од удјела вриједности земљишта у вриједности некретнине", каже Каракаш, преносе хрватски медији.

Он напомиње да грађевинска земљишта, зависно од локације, имају различиту вриједност, зависно од локације, па ће зе за јефтинија земљишта у апсолутном износу наплаћивати мање, а за скупља више пореза.

"Раст цијене требао би бити мање изражен код стамбених објеката, гдје на једном земљишту ниче више станова, него код породичних кућа. Код стамбених четвороспратница, који су најчешћи тип стамбене градње, цијене станова могле би због опорезивања грађевинског земљишта ПДВ-ом порасти између шест и осам одсто", процјењује Каракаш.

Он сматра да то неће повољно утицати на тржиште некретнина у Хрватској које је и сада "успавано" због слабе куповне моћи.

Процјењује се да ће само од новог начина опорезивања грађевинског земљишта буџет Хрватске остварити приход 115 милиона куна /око 15 милиона евра/. Истовремено, процјене су да ће јединице локалне самоуправе бити на губитку за укупно 70 милиона куна /девет милиона евра/.

До сада грађевинско земљиште није било обухваћено ПДВ-ом, него се опорезивало по стопи пореза на промет некретнинама од пет одсто.

Хрватска је у преговорима за приступање у пуноправно чланство Европске уније договорила прелазно раздобље до 1. јануара 2015. године током којег се није наплаћивао ПДВ на грађевинско земљиште.

Према подацима Завода за статистику Хрватске, у структури цијене новога стана по метру квадратном, просјечни трошак грађевинског земљишта представља 20 одсто укупне цијене новога стана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана