Половина фирми на удару конкуренције из сиве зоне

Марина Чигоја
Половина фирми на удару конкуренције из сиве зоне

Бањалука - Штету због нелојалне конкуренције која послује у сивој зони готово свакодневно или често трпи више од 45 одсто предузећа у Српској.

Показали су то резултати истраживања под називом "Неформална економија у РС - узроци и препоруке", које је спровела Унија удружења послодаваца РС у сарадњи са Центром за истраживања и студије ГЕА из Бањалуке. Штета коју послодавци трпе због неформалне економије највише се манифестује тиме што су због нелојалне конкуренције принуђени да обарају цијену својих производа и услуга. Посљедица тога је немогућност улагања у технолошки развој и запошљавање нових радника. Већина анкетираних послодаваца навела је да су им због нелојалне конкуренције и пословања конкурентских фирми у сфери сиве економије годишњи приходи умањени најмање 30 одсто.

- Негативан утицај неформалне економије на конкурентску позицију домаћих предузећа је вишеструк, а непријављени рад један је од његових типичних облика. Пракса непријављивања радника или пуне плате посебно је раширена појава, а нарочито код оних који се баве самосталном дјелатношћу, те микро и малих предузећа - показало је истраживање уз закључак да је нелојална конкуренција која послује у зони неформалне економије једна од три кључне препреке са којима се сусрећу домаћи послодавци.

Директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић рекао је јуче након представљања овог истраживања у Бањалуци да је главни проблем неформалне економије у вези са високим опорезивањем рада и изразио наду да ће од идуће године стопа доприноса бити смањена за 1,4 одсто.

- Очекујемо да стопе пореза и доприноса у наредних неколико година буду смањене на ниво из 2008. године - рекао је Аћић.

Програмски директор Центра за истраживања и студије ГЕА Огњен Ђукић истакао је да је најважнија порука и основна препорука овог истраживања да је потребно смањити опорезивање рада, наводећи да би то омогућило смањење неформалне економије у РС.

- Поред тога, веома битан проблем је нелојална конкуренција у РС и читавој БиХ. Предузећа која послују изван формалног сектора или само дијелом послују у формалном сектору представљају нелојалну конкуренцију онима који у потпуности послују у формалном сектору и тиме отежавају пословање онима који испуњавају све законске обавезе - рекао је Ђукић.

Додао је да је с тим повезан и начин на који раде контролни органи јер послодавци сматрају да постоји селективан приступ при контроли пословања.

- Неки су контролисани више, неки мање, а то је такође у вези и са политичким упливом у рад контролних органа. Такође, имамо и питање корупције - казао је Ђукић.

Економски стручњак Стево Пуцар је истакао да сиву економију треба рјешавати повећањем конкурентности привреде и додатне вриједности производа.

У истраживању је наведено да ни држава својим дјеловањем не успијева да поправи ситуацију, већ напротив, додатним наметима, а посебно на рад, продубљује ионако велики јаз између стопе пореза на добит која износи десет одсто и пореза и доприноса на плате који премашују 60 одсто. То стимулише предузетнике и власнике малих предузећа да разлику плата исплаћују у готовини из задржане добити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана