Покретна имовина “Житопромета” на добошу

Анита Јанковић Речевић
Покретна имовина “Житопромета” на добошу

БИЈЕЉИНА - Предузеће “Житопромет” у стечају из Бијељине понудило је купцима покретну имовину компаније по најнижој цијени од 800.000 марака, а рок за достављање понуда истиче 17. јула.

Оглас о продаји покретне имовине овог некадашњег семберског гиганта, који је у стечају од децембра прошле године, по одлуци Одбора повјерилаца предузећа објављен је јуче у “Гласу Српске”, а предмет продаје поред опреме, инвентара и намјештаја, су и отписана и искњижена спорна потраживања без књиговодствене вриједности, као и потраживања која имају књиговодствену вриједност.

Имовина се продаје искуључиво као цјелина, а заинтересовани понуђачи да би учествовали у лицитацији, која је заказана за 20. јул у 14 часова, дужни су да уплате провизију за откуп документације у износу од 2.000 КМ, као и депозит од 50.000 марака.

Предсједник Одбора повјерилаца “Житопромета” Душан Томић каже да је ово први јавни оглас о продаји покретне имовине те да очекују да ће бити заинтересованих понуђача.

- Најнижа цијена је 800.000 КМ, а ако дође до продаје имовине, измириваћемо потраживања према приоритетима које је одредио стечајни управник - рекао је Томић и додао да 113 радника и даље чека на увезивање стажа да би могли отићи на биро.

Адвокат Милош Стевановић, који заступа раднике “Житопромета” и потенцијалног инвеститора “Павгорд”, каже да је ова фочанска компанија заинтересована за учешће на лицитацији те да ће ускоро донијети одлуку о томе да ли ће се пријавити на јавни оглас. Он је додао да је “Павгорд” заинтересован и за расписивање лицитације која се тиче непокретне имовине те да су власници компаније посвећени настојањима да преузму “Житопромет” у цијелости, покрену производњу и запосле раднике.

- Пореска управа РС је прихватила понуду “Павгорда” за откуп потраживања у износу од око 960.000 КМ и очекујемо да то питање ускоро буде реализовано. Тиме ће бити створени услови за увезивање радног стажа свих радника “Житопромета”, након чега ће моћи да се пријаве на биро или оду у пензију, уколико испуњавају услове за то - рекао је Стевановић и додао да осим “Павгорда” није било других заинтересованих за откуп потраживања од Пореске управе. Проблеми у “Житопромету” трајали су годину, а отварање стечаја у децембру прошле године омогућено је заједничким ангажманом синдиката радника и инвеститора, али и представника некадашњег већинског власника Слободана Павловића, који нису били против тог рјешења.

Потраживања

Имовина “Житопромета” процијењена је на 12 милиона КМ, а на рочишту које је одржано у фебруару ове године признато је 6,2 милиона КМ потраживања.

Из стечајне масе изузета је имовина која је обезбијеђена хипотекама, а ријеч је о некретнини на улазу у фирму која припада супрузи власника компаније Мири Павловић. Банци ББИ признато је намирење на објекту ресторана “Чикаго”, а инвеститору “Павгорд” на објекту Ванеков млин у Бијељини, који је заштићени споменик културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана