Поједина осигуравајућа друштва и даље крше премијски систем: Нови обрачун због нелегалних попуста

Данијела Бајић
Поједина осигуравајућа друштва и даље крше премијски систем: Нови обрачун због нелегалних попуста

БАЊАЛУКА - Тржиште осигурања Републике Српске и даље урушавају нелегални попусти приликом регистрације возила, па тако, на примјер, технички преглед поједина друштва наплаћују 40 умјесто 55 КМ и тиме нарушавају тарифни систем.

На овај проблем предсједнику Владе РС Радовану Вишковићу у петак су на састанку указали представници друштава за осигурање са сједиштем у Српској. 

Директор Агенције за осигурање РС Славен Дујаковић истакао је за "Глас Српске" да им је на састанку обећано да ће се Влада заједно са свим надлежним органима укључити у рјешавање овог проблема.

- Како би се појединцима, који дају нелегалне попусте, коначно стало у крај, на располагању ће нам у наредном периоду бити инспекција, полиција и све остале институције које могу да допринесу уређењу тржишта осигурања у Српској - рекао је Дујаковић.

Додао је да је на састанку са Вишковићем било ријечи и о утицају пандемије на индустрију осигурања.

- Као и све остале сфере у друштву, пандемија је погодила и индустрију осигурања, која је лани имала раст у неком малом проценту у односу на претходне године. Лани смо имали мању добит, јер су штете биле веће. Надамо се да ће ова година бити боља за све - казао је Дујаковић.

Сектор осигурања, истакао је он, запошљава много радника, те редовно уплаћује плате и доприносе.

Да су нелегални попусти у обавезном осигурању од аутоодговорности и даље присутни потврдио је и генерални директор "Дунав осигурања" Бојан Поповић. Он каже да тржиште још није драстично нарушено, али да искакања из законских оквира и даље има.

- У неколико наврата смо покушавали договорити да се стане са нелегалним попустима, међутим поједина друштва то нису испоштовала па смо се поново почели увлачити у тај вртлог - казао је Поповић.

Додао је да појединци не бирају начин на који ће привући муштерије, од попуста приликом техничких прегледа, бонова за гориво па до самог новца.

-  Наше тржиште је мала бара пуна крокодила, зато је та борба за клијенте тако изражена - истакао је Поповић.

Нагласио је да ће, како би пронашли праве механизме да се тим негативним појавама стане у крај, у наредном периоду бити одржан низ састанака.

Нелегални попусти у осигурању од аутоодговорности већ годинама су присутни у Српској, а осигуравајућа друштва раније су чак потписивала и споразуме којима су се обавезивали да неће одобравати нелегалне попусте и кршити премијски систем. Међутим, ти договори су углавном остајали само мртво слово на папиру.

Путно осигурање

На пословни резултат осигуравајућих кућа у Српској прошле године у одређеној мјери утицала је и забрана путовања због вируса корона.

Бојан Поповић је истакао да је лани добит од путног осигурања у "Дунав осигурању" била мања за око 400.000 КМ.

- Лани смо остварили премију од око 50.000 КМ, која се раније на годишњем нивоу кретала до пола милиона КМ - казао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана