Подизање прага за опорезивање спас од катанца

Јана Кезић, Милош Васиљевић
Подизање прага за опорезивање спас од катанца

БАЊАЛУКА - Републички парламент подржаће иницијативе усмјерене ка властима на нивоу БиХ да праг за улазак у ПДВ систем за предузетничке и занатске радње са тренутних 50.000 КМ буде подигнут на 100.000 или више, с циљем њиховог опстанка.

Истакао је то предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић додавши да је та основица у Србији 75.000 евра и да би њено подизање у БиХ сигурно помогло и спасло од гашења мале предузетничке и занатске радње које су дио велике породице у привреди Српске.

- Не смијемо их занемарити и они не смију бити остављени јер стварају велику добит за Српску - рекао је Стевандић јуче на првој Међународној конференцији занатства и предузетништва Српске која је одржана у Лакташима.

Према Закону о ПДВ-у БиХ, предузећа која остварују промет већи од 50.000 КМ на годишњем нивоу дужна су да се региструју у систем ПДВ-а. Занатлије кажу да је тај износ био разумљив када је усвајан закон, али данас је то мали годишњи промет чак и за мале радње.

Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јовица Братић рекао је за “Глас Српске” да би подизање прага ПДВ-а сачувало многе радње од катанца.

- Инфлација је урадила своје, основица од 100.000 марака је реална. Од тога би највише користи имали фризери, тесари, молери, керамичари - рекао је Братић.

Он је рекао да сат откуцава те да је таква мјера хитно потребна да се спасе занатство.

- Вријеме пролази, не можемо чекати довијека. Људи одлазе и затварају радње. Ако се то не повећа, трећини радњи пријети затварање - рекао је Братић.

Економиста Зоран Павловић казао је за “Глас Српске” да због инфлације многи који су се уклапали у 50.000 КМ више то неће моћи.

- Мали предузетници, занатлије доћи ће у ситуацију да ће са тренутним цијенама лако прећи  цензус, односно 50.000 КМ, те ће морати ући у систем ПДВ-а, што осим поскупљења њихових услуга подразумијева и велике административне, бирократске, књиговодствене процедуре - рекао је Павловић.

Амбијент

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић рекао је на Првој међународној конференцији занатства и предузетништва да је веома важно да ресорно министарство учини све што може када је ријеч о подстицајима и заједно са привредницима ради на стварању што бољег пословног амбијента кроз измјену одређених законских рјешења.
Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић рекао је да је на подручју града регистровано 535 привредника који се баве занатским дјелатностима, нагласивши да локална власт жели да буде сервис привреди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана