Почела градња електране на ријеци Говзи

Срна
Почела градња електране на ријеци Говзи

Фоча - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Жељко Ковачевић данас је у Миљевини озваничио почетак градње мале хидроелектране на ријеци Говзи.

Ковачевић је истакао да ће бањалучка компанија "Електрос" у градњу електране, чија је снага до пет мегавата, уложити 15 милиона КМ, те да ће инвеститор ангажовати домаћу радну снагу и домаће компаније.

Министар је похвалио руководство општине Фоча што је брзо реаговало према инвеститорима, захваљујући чему је у овој општини дошло до реализације енергетских пројеката.

"Увјерен сам да ћемо брзо реализовати и остале енергетске пројекте на подручју општине Фоча", додао је Ковачевић.

Мала електрана на Говзи годишње ће производити око 22 милиона киловатчасова електричне енергије, што је довољно за снабдијевање више од 6.000 домаћинстава.

Вођа пројекта у предузећу "Електрос" Јеленко Лолић рекао је да би радови требало да буду завршени сљедеће године у ово вријеме.

"Опрема је већ поручена и авансирана, папирологија је завршена, тако да крећемо пуном паром, а у септембру идуће године би требало да је пустимо у пробни рад", навео је Лолић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић нагласио је да ће се у општински буџет, када електрана буде изграђена, годишње сливати 120.000 КМ добити од овог објекта.

"Позивамо и друге инвеститоре који су заинтересовани за градњу малих електрана да нам се јаве, а општина ће, као и у овом случају, учинити све да у максимално кратком року одради административни дио посла", рекао је Машић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана