Петричевић: "Бема" један од носилаца привредног развоја Српске

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић истакао је након данашње посјете Фабрици обуће "Бема" у Бањалуци да је ово један од привредних субјекта који је носилац развоја Републике у овој области привреде.

Петричевић је рекао новинарима да су све мјере које је Влада Републике Српске доносила у протеклом периоду биле усмјерене на очување радних мјеста и на помоћи привредним субјектима како би сачували постојећу производњу.

"Расписивањем јавног позива за набавку нових технологија и машина, Влада Републике Српске жели да на неки начин помогне привредне субјекте из прерађивачке индустрије, за шта је предвиђено два милиона КМ", рекао је Петричевић.

Он је навео да ресорно министарство ради и на исплати подстицаја привредним субјектима који су у другом обрачунском периоду извршили повећање плате.

"По том основу, очекујем исплату од пет милиона КМ за пријављених око 560 привредних субјеката, што обухвата око 19.000 радника", истакао је Петричевић.

Он је рекао да се сви запослени радници требају придржавати епидемиолошких мјера с циљем спречавања ширења вируса корона у Републици Српској.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је новинарима да се привредна предузећа у прерађивачкој индустрији Републике Српске због епидемије вируса корона суочавају са проблемом како сачувати здравље радника и радна мјеста, као што је Фабрика обуће "Бема" у Бањалуци.

"Привредници су показали друштвену одговорност када знамо да се у прерађивачкој индустрији број изгубљених радних мјеста свео испод један одсто, да има простора за нека нова запошљавања и да се одговори захтјевном иностраном тржишту", истакао је Ћорић.

Он је рекао да ресорна министарства чине додатне напоре да се у директној посјети привредницима на лицу мјеста упознају о проблемима са којима се суочавају и да се покушају изнаћи нека нова рјешења.

"Неко ново велико повећање броја заражених вирусом корона био би велики ударац за привреду Републике Српске у цјелини. Треба посебну пажњу посветити прерађивачкој индустрији, која мора радити", закључио је Ћорић.

Он је оцијенио да штета коју због пандемије трпе услужне дјелатности треба да буде надокнађена из неких извора јер и они морају сачувати радна мјеста.

Директор Фабрике обуће "Бема" Маринко Умићевић рекао је да ова фабрика због пандемије вируса корона није радила у априлу, те да је захваљујући помоћи Владе Републике Српске радницима исплаћен минималац и да није било отказа.

Он је навео да фабрика тренутно ради са 20 одсто мање капацитета, те да је у фабрици запослено 1.180 радника.

"Рјешење видим у томе да држава ради свој посао. Ако су казне прописане због непоштовања епидемиолошких мјера, треба почети кажњавати", каже Умићевић.

Он је рекао да се сви запослени радници у привреди и у угоститељству, као и грађани, посебно млади, морају придржавати епидемиолошких мјера - ношења заштитне маске, држања дистанце и личне хигијене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана