Petričević: "Bema" jedan od nosilaca privrednog razvoja Srpske

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević istakao je nakon današnje posjete Fabrici obuće "Bema" u Banjaluci da je ovo jedan od privrednih subjekta koji je nosilac razvoja Republike u ovoj oblasti privrede.

Petričević je rekao novinarima da su sve mjere koje je Vlada Republike Srpske donosila u proteklom periodu bile usmjerene na očuvanje radnih mjesta i na pomoći privrednim subjektima kako bi sačuvali postojeću proizvodnju.

"Raspisivanjem javnog poziva za nabavku novih tehnologija i mašina, Vlada Republike Srpske želi da na neki način pomogne privredne subjekte iz prerađivačke industrije, za šta je predviđeno dva miliona KM", rekao je Petričević.

On je naveo da resorno ministarstvo radi i na isplati podsticaja privrednim subjektima koji su u drugom obračunskom periodu izvršili povećanje plate.

"Po tom osnovu, očekujem isplatu od pet miliona KM za prijavljenih oko 560 privrednih subjekata, što obuhvata oko 19.000 radnika", istakao je Petričević.

On je rekao da se svi zaposleni radnici trebaju pridržavati epidemioloških mjera s ciljem sprečavanja širenja virusa korona u Republici Srpskoj.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je novinarima da se privredna preduzeća u prerađivačkoj industriji Republike Srpske zbog epidemije virusa korona suočavaju sa problemom kako sačuvati zdravlje radnika i radna mjesta, kao što je Fabrika obuće "Bema" u Banjaluci.

"Privrednici su pokazali društvenu odgovornost kada znamo da se u prerađivačkoj industriji broj izgubljenih radnih mjesta sveo ispod jedan odsto, da ima prostora za neka nova zapošljavanja i da se odgovori zahtjevnom inostranom tržištu", istakao je Ćorić.

On je rekao da resorna ministarstva čine dodatne napore da se u direktnoj posjeti privrednicima na licu mjesta upoznaju o problemima sa kojima se suočavaju i da se pokušaju iznaći neka nova rješenja.

"Neko novo veliko povećanje broja zaraženih virusom korona bio bi veliki udarac za privredu Republike Srpske u cjelini. Treba posebnu pažnju posvetiti prerađivačkoj industriji, koja mora raditi", zaključio je Ćorić.

On je ocijenio da šteta koju zbog pandemije trpe uslužne djelatnosti treba da bude nadoknađena iz nekih izvora jer i oni moraju sačuvati radna mjesta.

Direktor Fabrike obuće "Bema" Marinko Umićević rekao je da ova fabrika zbog pandemije virusa korona nije radila u aprilu, te da je zahvaljujući pomoći Vlade Republike Srpske radnicima isplaćen minimalac i da nije bilo otkaza.

On je naveo da fabrika trenutno radi sa 20 odsto manje kapaciteta, te da je u fabrici zaposleno 1.180 radnika.

"Rješenje vidim u tome da država radi svoj posao. Ako su kazne propisane zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, treba početi kažnjavati", kaže Umićević.

On je rekao da se svi zaposleni radnici u privredi i u ugostiteljstvu, kao i građani, posebno mladi, moraju pridržavati epidemioloških mjera - nošenja zaštitne maske, držanja distance i lične higijene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana