Петар Ђокић: РС доказала да је добро мјесто за инвестирање

Жељка Кокот
Петар Ђокић: РС доказала да је добро мјесто за инвестирање

Бањалука - Радници у Српској пуном паром граде 15 малих хидроелектрана, а у току су припреме и за изградњу вјетро, соларних и електрана на биомасу, рекао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Он је истакао да се Српска пуштањем у рад дионице аутопута Добој - Прњавор и Термоелектране "Станари" показала као добро мјесто за инвестиције и да је то одлична увертира и за велике енергетске пројекте садржане у Стратегији развоја енергетике РС до 2030. године. У енергетске пројекте до сада је инвестирано око 3,5 милијарди, а планирано је да до 2030. године буде уложено још 11,5 милијарди марака.

Ђокић каже да је Српска завршеним пројектима показала да може гарантовати да сваки инвеститор овдје може успјешно пословати, остваривати профит и управљати новцем који заради.

- Најважнији нам је осјећај сигурности који РС путем свог институционалног система и закона који смо донијели даје сваком домаћем и страном инвеститору. Пројекти које успјешно реализујемо најбољи су деманти спекулација да је РС нестабилан простор са којег одлазе инвеститори - каже Ђокић.

Један од пројеката који ће измијенити привредну слику источног дијела Српске је изградња хидроелектране "Бук бијела". Њена изградња је повјерена једном од најјачих домаћих инвеститора "Електропривреди РС", односно њеном зависном предузећу Хидроелектрани "Вишеград".

- Дио припремних активности које су вођене раније створио је добру подлогу за реализацију овог пројекта. Тренутно је у току фаза припреме документације, а до краја ове и почетком наредне године бићемо посвећени дефинисању модела финансирања овог пројекта - каже Ђокић и додаје да "Електропривреда РС" може изнијети пројекте изградње хидроелектрана "Бук бијела" и "Дабар", која се такође налази у фази реализације.

Ђокић наглашава да је веома важно да Српска има доста домаћих инвестиција и да није ослоњена само на стране партнере, иако су и они добродошли.

- "ЕФТ група", која је саградила Термоелектрану "Станари",  показала се као веома квалитетан партнер, а кроз ту инвестицију смо добили још једно важно партнерство са угледном кинеском компанијом "Донгфанг електрик корпорејшн", која је изградила термоелектрану. Тиме смо ушли у државни пројекат Кине "16+1", што је велика предност и одскочна даска за РС - каже Ђокић.

Економска политика

Петар Ђокић каже да ће Влада РС наредна два мјесеца интензивно радити на дефинисању мјера економске политике за 2017. годину кроз сарадњу са привредним асоцијацијама, организацијама, удружењима и непосредним контактом са компанијама.

- Привреда очекује растерећење, али ми никога не можемо ослободити обавезе. Можемо говорити о мјерама економске политике које ће погодовати реалном сектору, али и послодавци морају схватити да су дио система и да морају одговорно пословати и поштовати законе. То је њихов допринос сигурности, а држава је одговорна за спровођење својих политика - каже Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана