Пашалић: Разматра се склапање вишегодишњих уговора са дрвопрерађивачима

Срна
Пашалић: Разматра се склапање вишегодишњих уговора са дрвопрерађивачима

СОКОЛАЦ - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас Срни да у овом министарству први пут размтрају да у наредној години због све већих потреба склапају петогодишње уговоре о испоруци дрвних сортимената са дрвопрерађивачима.

Пашалић је навео да до тада рјешење виде у равномјерној испоруци сировине, с тим да имају обавезу према 50 стратешких субјеката у којима производња не смије стати због општег интереса заједнице.

"жШуме Републике Српскеж сјеку годишње у просјеку око два милиона метара кубних свих сортимената, а потребе дрвопрерађивачке индустрије су близу пет милиона метара кубних и тај жколачж морамо да дијелимо на још 30 нових фирми. То је проблем са којим се суочавамо", рекао је Пашалић на Сокоцу, гдје је обиљежена крсна слава предузећа - Митровдан.

Он је додао да је у овом предузећу у пробни рад пуштен информациони систем који ће помоћи да се боље прате радови у сјечи и отпреми шумских дрвних сортимената.

Он је напоменуо да је ресорно министарство издвојило више од шест милиона КМ да "Шуме Српске" у овој години оствари своје планове у стоодстотном обиму, али да је план производње остварен 90 одсто, чиме "Шуме Српске" због неизвршавања преосталих 10 одсто од плана остају ускраћене за око 20 милиона КМ, које би се могле искористити као дивиденда или за инвестиције.

Наглашавајући да се ресорно министарство труди да оспособи "Шуме Српске" како би у потпуности извршили план, Пашалић је рекао да је један од проблема несклад између расположивих количина шумских дрвних сортимената и све већих потреба дрвопрерађивачке индустрије, што се мора ријешити склапањем вишегодишњих уговора са дрвопрерађивачима, како то раде у Хрватској.

Пашалић је рекао да Министарство са 40 одсто суфинансира набавку механизације за извођаче радова за извлачење трупаца како би оснажили најслабију карику у процесу производње у области шумарства.

Друга мјера подршке Министарства била је да су извођачима радова у шумарству од јула до краја ове године обезбиједили 4,1 милиона КМ да би им помогли у рјешавању проблема насталог високим цијенама нафте и другим неповољним кретањима на тржишту.

Директор "Шума Српске" Славен Гојковић рекао је Срни да је протеклих годину дана за ово Јавно предузеће био тежак период, али да показатељи из организационих цјелина указују да ће бити боља него прошла.

Он је увјерен да су "Шуме Српске" ушле у фазу опоравка коју треба да наставе, што је видљиво кроз финансијске извјештаје, гдје је наведено да смањују дуговања, поправљају ликвидност, сустижу да плаћају све обавезе према локалним заједницама и Пореској управи.

Гојковић је подсјетио да је почетак године обећавао добре резултате, али су помијерања на тржишту изазвана кризом због дешавања у Украјини довела до нових проблема у пословању предузећа.

Захваљујући ресорном министарству, које је заједно са Управом "Шума Српске" препознало те проблеме, донесена је мјера којом је из Компензационог фонда субвенционисана производња шумских дрвних сортимената, а Гојковић каже да су позитивне резултате у овом предузећу осјетили у октобру.

"Временски услови у октобру погодовали су производњи у шумарству и октобар је био рекордан, што нам даје наду да ћемо ову годину завршити много боље него прошлу", изјавио је Гојковић.

Он је најавио и мање корекције цијена шумских дрвних сортимената, с обзиром на то да је посљедње повећање цијена било крајем прошле године, те додао да ће ову годину завршити са постојећим цјеновником.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана