Падају цијене горива у БиХ

Nezavisne.com
Падају цијене горива у БиХ

Бањалука, Сарајево - Власнике возила у БиХ наредних дана обрадоваће промјене цјеновника на бензинским пумпама, јер ће доћи до појефтињења горива.

Иако цијене нафтних деривата неће много потонути, свако појефтињење значајно је за овдашње сиромашне кућне буџете, пишу Независне новине.

Драго Ђукић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС, подсјећа да су у РС ниже цијене горива у поређењу с цјеновницима у бројним државама, али да је, ипак, за очекивати да овдје нафтни деривати додатно појефтине.

"Та корекција зависи од сваког дистрибутера појединачно, јер код нас је и даље на снази слободно формирање цијена. Колико ће сваки од њих да појефтини гориво, зависи од њихове пословне политике, али и тренутних количина којима располажу", навео је Ђукић.

Према његовим ријечима, очекује се да ће до појефтињења доћи у наредних неколико дана.

"Код нас су сада најниже цијене у поређењу с Италијом, Аустријом, Грчком, Македонијом, Словенијом, Србијом, Хрватском, Црном Гором,  Бугарском, Турском, Мађарском. То је интересантан податак за наше људе који путују, па им је ова информација корисна", казао је Ђукић.

На бензинским пумпама у РС гориво, у већини случајева, кошта између 1,90 и 2,10 КМ, док је у Федерацији БиХ нешто скупље, али ће и у ФБиХ доћи до појефтињења, с тим што су на неким продајним мјестима "резови" већ примјетни.

Из Федералног министарства трговине потврдили су данас да им увелико пристижу захтјеви за смањење цијена горива и да појефтињење износи по пет фенинга по литри.

"Скоро све пумпе су послале захтјеве за смањење цијена горива. Они који су то раније урадили већ гориво продају по њижој цијени", навела је Лела Глибо, шеф Одсјека за анализу, цијене и развој тржишта у Министарству трговине ФБиХ.

Цијене нафте су данас потонуле и на глобалном новоу, и то у свјетлу пада прерађивачке активности у Кини, највећег свјетског потрошача енергената, с тим што су додатни притисак за "резање" цјеновника извршили и снажан долар, као и знаци повећања производње нафте у САД.

Тако је америчка "лака" нафта за септембарску испоруку на Њујоршкој берзи појефтинила за 20 центи и износи 47,94 долара по барелу, док је нафта типа "брент" за септембарску испоруку у Лондону појефтинила осам центи, па јој је цијена 54,54 долара.

"Јачање долара, слаби подаци из прерађивачког сектора Кине и раст производње нафте у САД додатно су забринули играче на тржишту нафте", појаснио је Сањев Гупта, предсједник Сектора за нафту и гас у Азији и Пацифику компаније ЕY.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана