Падају цијене горива у БиХ

nezavisne.com
Падају цијене горива у БиХ

Сарајево, Бањалука - На већини бензинских пумпи у ФБиХ ће до почетка наредне седмице цијена нафте и нафтних деривата пасти за пет фенинга, а сличан тренд се очекује и на пумпама у РС.

Иначе, гориво на пумпама у РС је у односу на оно у ФБиХ у просјеку јефтиније за око 10 фенинга, а ентитетски дистрибутери најављују да би до нове године могло појефтинити за још око 10 фенинга.

Лејла Глибо, стручни савјетник у сектору цијена у Министарству трговине ФБиХ, рекла је да је захтјев за умањење цијене горива засад поднијело нешто више од половине дистрибутера у ФБиХ, те да се тај захтјев за корекцију цијена односи на дизел и бензин.

"Међу већим дистрибутерима који су поднијели захтјев за умањење цијена горива су 'Енергопетрол', ИНА и ХИФА", додала је Глибо.

Она је истакла да се просјечна цијена бензина и дизела на доста пумпи у ФБиХ након овог новог смањења готово уједначила, односно да је за дизеле сада у просјеку потребно издвојити 2,36 КМ, а за бензине 2,35 КМ.

У овом министарству су констатовали да је најновије смањење цијена резултат пада рафинеријских цијена, чиме су створени услови за смањење и у малопродаји.

Љубо Стевић, секретар Удружења власника бензинских пумпи РС, рекао је да ће до Нове године на пумпама у РС цијене горива пасти за око 10 фенинга.

"Без великог утицаја кретања цијена на свјетском тржишту пред Нову годину нафта и њени деривати увијек појефтине", рекао је он.

Поред овога, додао је Стевић, сасвим је сигурно да је пад цијена на пумпама повезан са смањењем цијена на свјетском тржишту.

У петак је на "Нестро петролу" за литар супер плус 98 било потребно платити 2,38 КМ, БМБ 95 је коштао 2,29 КМ, дизел еуро 4 је коштао 2,32 КМ, а дизел еуро 5 2,37 КМ.

Подсјећамо да су цијене сирове нафте на свјетским тржиштима протеклих мјесеци пале за више од 20 одсто.

Поређења ради, прије два мјесеца барел нафте на лондонској берзи коштао је нешто више од 100 долара, док је на њујоршкој берзи коштао 95. Поређења ради, у петак је цијена барела на лондонској берзи износила 86 долара, а њујоршкој 81,24 долара.

Свјетски стручњаци сматрају да САД и Европа рушењем цијене нафте уз помоћ повећања производње у САД и савезницима Запада, као што је Саудијска Арабија, желе нанијети штету Русији, којој се цијела привреда темељи на нафти и гасу.

Запад се нада да ће на тај начин ослабити Русију и присилити на напуштање тврдог стајалишта по питању Украјине.

Поред тога, стручњаци се слажу у оцјени да до пада нафте на свјетском тржишту долази и због пада привредне активности у Европској унији и могућности да се поново уђе у рецесију. Такође, вишој цијени нафте не иде на руку и то што успорава привредни раст Кине, земље која је један од највећих потрошача нафте на свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана