Овo je најмоћнија Српкиња на Форбсовој листи

Б92
Овo je најмоћнија Српкиња на Форбсовој листи

Зове се Фиби Новаковић и бивша је официрка Централне обавјештајне агенције (CIA), а успјела је и као виши официр у Министарству одбране САД у Пентагону.

Фиби има америчко држављанство, али је поријеклом из Србије. За њен успјех заслужан је српски адвокат Никола Чабраја који живи и ради у Чикагу и који је генерални директор и већински власник компаније "Џенерал дајнамикс".

Фиби Новаковић је дипломирала на "Смит" колеџу у Масачусетсу. Постала је обавјештајац CIA, а потом је успјела као виши официр у Министарству одбране САД у Пентагону. Након што је изградила успјешну каријеру у обавјештајним службама, Фиби се пребацила на бизнис.

Прије 14 година прешла је у "Џенерал дајнамикс", горе поменуту компанију, која се бави свемирском, војном и авио технологијом. Ова компанија је на 5. мјесту у војној индустрији, па је тако Фибина плата огромна.

Само у једној години, тачније у 2012. Фиби је зарадила 6.887.772 долара, а прошле године њена зарада је порасла на 19 милиона. Тим поводом, Фиби Новаковић се нашла на 56. мјесту ове импозантне листе.

Под њеним вођством, зарада поменуте компаније је порасла за 6.5 одсто, а Новаковићка је осим у бизнису ангажована и у хуманитарном раду у фондацији "Медаље части".

О њеном приватном животу се не зна много. Удата је, али је задржала српско презиме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана