Осигуравајуће куће опет лове у мутном

Маријана Миљић
Осигуравајуће куће опет лове у мутном

Бањалука - Агенција за осигурање РС утврдила је током контроле пропусте у раду осигуравајућих друштава која не бирају средства да придобију што више клијената, а тиме се поново показало да осигуравајуће куће настављају да крше договор да се неће служити дампиншким цијенама у области осигурања од ауто-одговорности.

У РС је 2014. године усвојен кодекс понашања, којим су се осигуравајућа друштва обавезала да неће давати нелегалне попусте у области осигурања од ауто-одговорности, али се од тада мало шта промијенило и већина је наставила да нуди нелегалне попусте. Нови покушај регулисања тржишта услиједио је крајем августа ове године, када су челници осигуравајућих друштава постигли усмени договор да неће посезати за дампиншким цијенама, а из Агенције за осигурање запријетили да ће искористити све механизме који су им на располагању да уведу ред на тржишту. С обзиром на то да ни од тога није било ништа, Агенција за осигурање је кренула у контролу и поново пронашла идентичне пропусте.

- Код три друштва смо у октобру контролисали примјену Закона о обавезном осигурању у саобраћају и одлуке о тарифи премије и цјеновнику за осигурање од одговорности за моторна возила у РС. Утврдили смо одређене неправилности. Издаћемо налоге за исправку пропуста и изрећи санкције - навели су у Агенцији за осигурање.

Позивајући се на Закон о друштвима за осигурање и обавезном поштивању пословне тајне у Агенцији за осигурање су рекли да не могу откривати која осигуравајућа друштва су контролисали и код којих су утврђене неправилности.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС Миломир Дурмић каже да је јасно да друштва не поштују постигнути договор, због чега су са Агенцијом за осигурање РС кренули у борбу против кућа које дају нелегалне попусте.

- Таквој пракси на тржишту за сада не можемо стати украј, али је морамо свести на најмању могућу мјеру. Контроле ће бити настављене, а ми ћемо тражити мјере да зауставимо ову пошаст која влада већ дужи низ година - казао је Дурмић.

Нагласио је да су вантарифни попусти присутни због оштре конкуренције, с обзиром на то да је на малом тржишту присутан велики број осигуравајућих друштава. На претрпаност тржишта утицало је оснивање нових осигуравајућих друштава, али и отварање филијала кућа из ФБиХ у РС.

- Осигуравајуће куће настоје да узму дио премије дампиншким цијенама. Једино на тај начин могу да добију дио тржишта, задрже постојеће и придобију нове клијенте. Ништа им друго не могу понудити. Због таквог пословања штету трпе друштва која не посежу за дампингом - рекао је Дурмић.

Казне

Миломир Дурмић истиче да ће свим осигуравајућим друштвима која се користе нелегалним попустима бити изречене санкције.

- Прописане су новачне казне, а најригорознија је одузимање дозволе за рад на одређени период - навео је Дурмић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана