Опет нема купца за “Шећерану”

Милијана Латиновић
Опет нема купца за “Шећерану”

Бијељина - Још један покушај продаје бијељинске Фабрике шећера у стечају по цијени од десет милиона марака је пропао јер нико није доставио понуду за куповину овог пропалог предузећа.

 

 

Потврдио је то за “Глас Српске” стечајни управник “Шећеране” Небојша Матић, нагласивши да ће данас бити одржан састанак Одбора повјерилаца.

- Констатоваћемо да је и ова продаја била неуспјешна и донијети одлуку да судија у што краћем року закаже скупштину повјерилаца која ће у идућих 15 дана одлучити да ли ће цијена “Шећеране” бити снижена за десет одсто - рекао је Матић. Додао је да је у протеклом периоду долазило десетак делегација које су обилазиле фабрику, али нико није доставио озбиљну понуду јер вјероватно чекају нижу цијену.

- Нема ту више могућности евентуално да се спусти цијена. Што вријеме више пролази, ситуација је тежа. Све до сада били су неозбиљни купци, мешетари. Стечајни поступак се мора завршити, а како, видјећемо. Сигурно ће доћи до цијене која некоме одговара - рекао је Матић.

Истиче да је вријеме учинило своје, фабрика зјапи празна већ 12 година, а рђа полако нагриза опрему.

- Требало би неколико мјесеци детаљног рада да се утврди колико је опрема дотрајала и да ли и шта може да се поправи да би производња евентуално била покренута - казао је Матић и нагласио да је без озбиљне и детаљне ревизорске контроле тешко утврдити колико би новца требало уложити у постројења да процес производње отпочне.

Бањалучанин Горан Вајкић, који је раније изразио интересовање да купи “Шећерану”, не одустаје од своје понуде која износи 6,9 милиона КМ и додаје да ће ово бити изгубљена година у смислу покретања производње уколико до краја маја не купи фабрику.

- Законом је јасно дефинисано да након три неуспјеле продаје непокретности стечајни управник наставља продају по одредницама Закона о извршном поступку. Међутим, овдје Одбор повјерилаца врши терор над имовином РС - тврди Вајкић и истиче да ће правним путем доћи до тог бијељинског предузећа.

Покретање производње

Горан Вајкић каже да му је намјера да поново покрене производњу у “Шећерани” те да на 5.000 хектара у Семберији засије шећерну репу која би била прерађивана у погонима бијељинске фабрике.

- Крајњи рок за сјетву је 1. октобар, а до тада би требало и ремонтовати постројења. За дизање фабрике на ноге требало би сигурно још око 40 милиона КМ - истакао је Вајкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана