Охрабрујући повратак на изгубљено тржиште

Милијана Латиновић
Охрабрујући повратак на изгубљено тржиште

БАЊАЛУКА - Фирме из БиХ су у првом полугодишту ове године на самопроглашено Косово пласирале робу у вриједности од скоро 25 милиона марака, што охрабрује имајући у виду чињеницу да је то тржиште било изгубљено.

Привредници из Српске и ФБиХ су на тржишту самопроглашеног Косова остваривали суфицит све до новембра 2018. године када је Приштина увела таксе од 100 одсто на сву робу из БиХ и Србије. Након мукотрпне борбе, намети су укинути 1. априла ове године, а домаће фирме су поново кренуле у освајање старог тржишта.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ у протеклом периоду на Косово је извезено највише гвожђа и челика и то у вриједности од 7,21 милион марака, затим прерађевина од меса и рибе у вриједности од 3,08 милиона, као и дрво, производи од дрвета “тешки” 2,02 милиона КМ.

Подаци показују да је за пола године са Косова у БиХ стигла роба у вриједности од 6,46 милиона марака, а у увозу предњаче производи од гвожђа и челика, кожа, производи од каучука и гуме, те алкохол.

Портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић каже за “Глас Српске” да охрабрује чињеница да се домаће компаније враћају на тржиште самопроглашеног Косова.

- Пандемија је изазвала много проблема, тако да је сваки корак напријед значајан. Иако укупан обим размјене РС са тржиштем самопроглашеног Косова на годишњем нивоу није био велики, имајући у виду структуру и снагу наше привреде, свако тржиште је важно. Извоз је био онемогућен увођењем такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ. Политички циљеви су се расплитали преко леђа привреде - рекао је Благојевић. Додавши да се једном изгубљено тржиште тешко враћа, Благојевић наглашава да подаци у пласману робе на Косово ипак уливају наду.

- И тамошње тржиште је такође погођено пандемијом вируса корона, а све ово показује да су приштинске власти наносиле штету и својој привреди, јер су због таквих намета изгубили робу која је конкурентна и за којом је постојала тражња, што показује и податак о извозу - нагласио је Благојевић.

Предсједник Привредне коморе ФБиХ Мирсад Јашарспахић каже да је у овој причи политика била погубна за привреду.

- Таксе од 100 одсто су највећи апсурд који нам се догодио. То се полако враћа у нормалу, а све показује како политика уништава два тржишта, јер није логично да робу шаљемо преко океана, а на територију која је толико близу не можемо - казао је Јашарспахић.

Приштинске власти су почетком новембра 2018. године повећале порез за десет одсто на сву робу која долази из БиХ и Србије, а с обзиром на то да та одлука представља грубо кршење ЦЕФТА, њен опозив затражио је тада и Брисел. Приштина, међутим, није повукла ту одлуку, већ је 21. новембра те године донијела нову о увођењу царина од 100 одсто на све производе из ове двије земље.

Мјесечни извоз

Прије увођења такси од 100 одсто, вриједност годишњег извоза робе из БиХ на тржиште самопроглашеног Косова достизала је 160 милиона марака. Мјесечни просјек извезене робе прије увођења такси био је око 13 милиона марака, а након увођења тих намета кретао се око свега милион КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана