Однос штедње и кредита у успону у банкарском сектору Српске

Жељка Кокот
Однос штедње и кредита у успону у банкарском сектору Српске

Бањалука - Банкарски сектор у РС још није постигао оптимални однос штедње и кредита, али примјетан је позитиван тренд раста учешћа штедње становништва у укупним депозитима и повећања учешћа кредита привреди у укупним задуживањима.

Становници у РС уштедјели су у банкама до краја јуна ове године 1,984 милијарде КМ, а вриједност улога је остала на истом нивоу као крајем 2015. Становништво се, упркос паду каматних стопа, још једном показало као највјерније у штедњи, а сваки становник је у просјеку уштедио 1.459 КМ.

Да становници РС имају велику дозу повјерења у рад банака показује податак да је орочено чак 78 одсто укупних улога, док се на штедњу по виђењу односи 22 одсто укупне штедње. Повјерење у стабилност домаће валуте није подједнако велико, па је у девизама сачувано 70 одсто улога.

Сектор становништва је уједно и највећи дужник, а овој категорији банке су до краја јуна ове године одобриле 44 одсто свих кредита у вриједности од 2,007 милијарди КМ.

Већина банака понуду кредита прилагођава овом сектору, који је забиљежио пад од један одсто у односу на крај 2015, а становници су уједно и најуредније платише.

У Агенцији за банкарство РС кажу да банке у РС из штедње и средстава на текућим рачунима становништва подмирују све кредитне потребе овог сектора. Објашњавају да се 26 одсто депонованих средстава прелијева и на финансирање зајмова другим секторима.

- Штедњом становништва је покривено 99 одсто зајмова овом сектору. На текућим рачунима се крајем јуна ове године налазило 544,3 милиона КМ или шест одсто више него крајем 2015. године. Штедња становништва, укључујући текуће рачуне, износила је 2,529 милиона КМ, што је за 26 одсто више у односу на вриједност пласираних кредита овом сектору - кажу у Агенцији за банкарство РС.

Предсједник Секције за банкарство Удружења економиста РС - СЊОТ Марко Ђого каже да је ријеч о позитивном тренду који траје од 2010. године, али наглашава и да се промјене ипак одвијају преспоро.

- Основни постулат рада банака који вриједи у развијеним земљама је да се 70 одсто укупних депозита односи на становништво, док се 70 одсто свих пласира привреди. У РС је 2008. године штедња становништва чинила свега 35 одсто укупне, а тренутно су полози на штедним књижицама овог сектора негдје на око 50 одсто од укупне штедње - каже Ђого и додаје да је додатни проблем што штедња има тек благу стопу раста, па ће нам вјероватно за достизање европског просјека требати још 10 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана