Од понедјељка примјена Закона о измјенама закона о акцизама

Срна
Од понедјељка примјена Закона о измјенама закона о акцизама

Бањалука - У БиХ од понедјељка, 1. септембра, почиње примјена Закона о измјенама и допунама Закона о акцизама, чије се одредбе односе на произвођаче и увознике пива, најављено је из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Према новим измјенама, домаће пиваре чија је просјечна производња у претходне три године мања од 400.000 хектолитара задржале би акцизу од 0,20 КМ по једном литру, док би се за пиваре које производе више од 400.000 хектолитара годишње обрачунавала акциза од 0,25 КМ по једном литру.

Право на смањену акцизу може остварити и увозник под условом да има доказ да је набавио пиво од произвођача чија је просјечна производња у претходне три године мања од 400.000 хектолитара.

Предвиђено је да примјену ниже стопе од 0,20 КМ у царинском поступку увозник пива доказује изјавом ино-прозвођача. Изјаву треба да овјери надлежни порески орган или други орган надлежан за обрачун и наплату акцизе земље извозника. Доказ може бити и други документ који је издао надлежни порески орган.

Царинска испостава евидентираће прихваћени документ у посебну евиденцију, што ће бити и овјерено на документу, те назначена календарска година за коју важи. Овјерена копија биће уручена увознику, коју прилаже на увид приликом сваког сљедећег увоза од тог произвођача.

Уколико се накнадном контролом утврди нетачност података у документу који је приложио увозник на основу којег је остварено право на мању стопу акцизе, дужан је да плати разлику акцизе од 0,05 КМ по литру на количину пива, коју је увезао плативши мању стопу акцизе.

Домаћи произвођачи пива намају обавезу да доказују право на нижу стопу акцизе, те уколико им је на основу њихових података о оствареној производњи просјечна производња у претходне три године мања од 400.000 хектолитара врше обрачун акцизе по 0,20 КМ по једном литру.

Уколико се контролом података утврди да произвођач није имао право на мању стопу акцизе, дужан је да плати разлику акцизе од 0,05 КМ по литру на количину пива опорезовану акцизом за коју је кориштена нижа стопа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана