Очерупана Игришта продата за 42.000 КМ

Маријана Миљић
Очерупана Игришта продата за 42.000 КМ

Власеница - Од продаје имовине ски-центра "Игришта" код Власенице прикупљено је свега 42.420 марака, а новац је утрошен за измирење дуга према Пореској управи и радницима и за покриће трошкова стечајног поступка.

Стечајни управник Владе Симовић казао је да је тачка на стечај стављена расподјелом новца прикупљеног од продаје имовине.

- Мислили смо да никада нећемо продати имовину "Игришта", јер је она била девастирана. На крају смо успјели продати брвнаре, пословни простор и један аутомобил и на основу тога прикупити нешто више од 42.000 марака. Највећи износ исплаћен је на рачун Пореске управе РС 13.858 марака, а бивши радници су добили 8.400 - казао је Симовић.

За трошкове стечаја и накнаду стечајном управнику и Одбору повјерила утрошено је 10.900 марака.

- Најмањи износ новца, 1.323 марке, предвиђено је за покривање трошкова који ће настати у идућа два мјесеца објављивањем диобног пописа и закључивање документације о гашењу "Игришта" - казао је Симовић и додао да је велики износ дуговања ски-центра према добављачима и Пореској управи остао неизмирен и да ће он на крају бити обрисан.

Стечај у "Игриштима" трајао је осам мјесеци, односно од априла прошле године. Један позив за продају имовине је пропао, јер није било заинтересованих купаца, а имовина је продата тек након што је стечајни управник значајно снизио цијену.

Влада РС је 2008. године купила имовину пропалог хотелско-туристичког предузећа "Звијезда" из Власенице и формирала акционарско друштво "Игришта" и послије тога су неки од капацитета дјелимично реновирани.

"Игришта" су, међутим, касније потпуно уништена, а "Глас Српске" раније је писао да је у то био уплетен и ратни командант 28. дивизије Армије РБиХ Насер Орић, чија је фирма посјекла и извукла хиљаде кубних метара шуме са подручја око ски-центра. Док су "Игришта" тонула ка стечају, механизација и радници те фирме били су ангажовани у Власеници. Иза посла који су обавили Орићеви људи и механизација остало је потпуно девастирано подручје ски-центра.

Иницијатива

Владе Симовић је рекао да је општина Власеница покренула иницијативу да земљиште ски-центра "Игришта" са Владе РС пређе у њихово власништво.

- Општина ће вјероватно настојати да оживи зимски туризам, због чега и жели да земљиште буде у њиховом власништву - казао је Симовић.

Расподјела новца прикупљеног од продаје имовине

13.858 - Пореска управа РС          

10.900 - Трошкови стечаја             

8.400 - Радници                              

1.323 - Преостали трошкови         

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана