Обвезнице најсигурније, акције доносе већу зараду

Жељка Кокот
Обвезнице најсигурније, акције доносе већу зараду

Бањалука - Куповина хартија од вриједности постала је знатно исплативија од класичне штедње након што су банке наставиле да константно снижавају камате на депозите.

Просјечна камата на депозите у РС на полугодишту 2015. износила је тек 2,46 одсто. Оштар пад каматних стопа на штедњу и прогноза да ће тај тренд бити настављен подстакли су штедише на размишљање шта да чине са новцем који су повјерили или намјеравали да положе у банке. Економисти истичу да је један од најсигурнијих начина за чување новца куповина државних обвезница и трезорских записа. Максималан принос на обвезнице могуће је остварити тек након истека рока доспијећа који се мјери периодом од неколико до петнаестак година.

Економски аналитичар Горан Радивојац сматра да је на недовољно развијеном финансијском тржишту попут нашег најисплативије улагати у обвезнице и трезорске записе, које емитују Влада РС и локалне заједнице.

- Обвезнице и трезорски записи нуде најсигурније приносе и своде ризик на минимум - истакао је Радивојац.

Приноси на обвезнице зависе од рока доспијећа због чега улагање у њих захтијева стрпљење.

- Обвезнице ратне штете које на наплату доспијевају након 14 година носе принос од седам одсто, обвезнице девизне штедње доспијевају након пет година и обезбјеђују принос од шест до седам одсто, док државне обвезнице имају стопу приноса од четири до шест одсто и рок доспијећа од седам година - каже директор брокерске куће "Еуроброкер" из Бањалуке Борис Мајсторовић.

Најмање приносе, од један до два одсто, доноси улагање у краткорочне обвезнице и трезорске записе који, међутим, важе за најсигурније хартије од вриједности.

- Улагање у хартије од вриједности у сваком случају је исплативије од штедње у банкама, али пад повјерења у берзу која је доживјела крах 2008. године и неинформисаност становништва су главни разлози због којих та врста улагања није заживјела - каже Мајсторовић.

С обзиром на то да дужничке хартије од вриједности не дају приносе на кратак рок, економисти предлажу улагање новца у акције стабилних фирми са добрим рејтингом уз упозорење да се ради о нешто већем ризику.

- Улагање у акције је, ипак, ризично и тешко је сачинити портфолио који би обезбиједио приносе од 10 до 15 одсто. Наше тржиште је сувише плитко када је ријеч о ликвидности па је тешко продати купљене акције након одређеног периода - каже Радивојац.

Подаци Бањалучке берзе показују да већ неколико година десетак истих фирми редовно исплаћује дивиденду и као једна од опција за улагање које не носи много ризика отвара се куповина њихових акција. Мајсторовић каже да је куповина акција "Телекома Српске" врло исплатива и прилично сигурна.

- Акције "Телекома" обезбјеђују принос од 12 одсто и сигурну полугодишњу дивиденду од девет до 11 фенинга по акцији - казао је Мајсторовић.

Осим "Телекома Српске", ове године дивиденду су исплатили и Здравствено-туристички центар "Бања Врућица" из Теслића, "Аура осигурање", НЛБ Развојна банка, "Матекс", "Бањалучка пивара", "Палас", "Граве осигурање" и Нова банка из Бањалуке, "Гас промет" из Источног Сарајева, "Боксит" из Милића, "ТГТ" из Лакташа и "Нешковић осигурање" из Бијељине.

Злато

Куповина злата некада је била сигурна лука, али посљедњих година његова цијена има велике варијације након краха тржишта некретнина САД.

 

 

* Обвезнице за ратну штету

14 година - рок доспијећа

7 % - принос

* Обвезнице за девизну штедњу

5 година - рок доспијећа

5 - 6 % - принос

* Државне обвезнице

7 година - рок доспијећа

4 - 6 % - принос

* Трезорски записи

6 - 12 мјесеци - рок доспијећа

1 - 2 % - принос

* Акције "Телекома Српске"

12 % принос

1,63 КМ - јучерашња цијена акције

2,46 % - просјечна камата на депозите у РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана