Нула минута на граници јединствена шанса

Милијана Латиновић
Нула минута на граници јединствена шанса

СКОПЉЕ - Слободан приступ тржишту и нула минута чекања на граници кључни су бенефити договора који су јуче постигли лидери Србије, Сјеверне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, због чега би и БиХ требало што прије да предузме кораке за приступање том споразуму.

Поручују то из Спољнотрговинске коморе БиХ, истичући да је БиХ одавно изразила жељу и спремност да буде дио мини Шенгена.

- Прикључивањем тој иницијативи обезбиједило би нам приступ већем тржишту и скратило процедуре приликом транспорта робе те чекање на границама свело на минимум. На царинама би сигурно биле скраћене процедуре код прегледа робе, јер би се уважавали прегледи из свих земаља и не би се понављале анализе - рекао је за “Глас Српске” потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић.

Нагласио је да има недостатака које је потребно отклонити, али да је све могуће ријешити у ходу веома брзо на добробит домаћих привредника.

- БиХ треба да приступи тој иницијативи ма како се она звала, јер кључ свега је да робу коју произведемо имамо гдје да продамо, а ми смо већ у много чему конкурентни - истакао је Васић.

Предсједник Србије Александар Вучић и премијери Сјеверне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама потписали су јуче на регионалном економском форуму у Скопљу споразуме који се односе на сарадњу три земље у случају елементарних непогода, уклањање трговинских баријера и олакшавање протока људи и приступ тржишту рада.

На затварању официјелног дијела форума представљено је ново име и лого мини Шенгена, те се од јуче та иницијатива назива “Отворени Балкан”.

Предсједник Привредне коморе Србије Марко Чадеж поручио је да је циљ иницијативе да привредницима знатно олакша пословање у региону и да превозници на граници чекају нула минута.

- Важно је да причамо о економској сарадњи, да више причамо о економији и направимо новац, и имамо видљиве резултате сарадње - рекао је Чадеж. Додао је да превозници из Србије сада чекају 120 до 160 минута на граници, а циљ је да нема чекања како би привреде биле много конкурентније.

Чадеж је истакао да је важно да се поједноставе процедуре за радне дозволе, јер се привредници жале да немају довољно добре радне снаге.

Форум

Регионални економски форум у Скопљу окупио је 314 компанија из 11 земаља, међу којима је и БиХ. 

Вршилац дужности директора предузећа “Електро-Бијељина” Марко Михајловић истакао је да су овакви скупови од изузетног значаја за будућност региона.

- Европске интеграције су наша неминовност и ово је најбољи начин да покренемо неке сегменте у том правцу како бисмо осигурали бољу будућност за све на овим просторима - рекао је Михајловић  који је такође учествовао на форуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана