Новим мјерама до изласка из кризе

Марина Чигоја
Новим мјерама до изласка из кризе

Бањалука - Спровођење мјера које је Привредна комора РС упутила Влади како би их уградила у економску политику за идућу годину допринијело би повећању привредног раста за више од десет одсто у наредних неколико година.

Рекао је то у петак предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић на презентацији приједлога мјера пословне заједнице за економску политику РС за 2015. годину.

Приоритетни захтјеви пословне заједнице односе се на растерећење привреде кроз смањење фискалних и парафискалних намета попут пореза и доприноса, рјешавање неликвидности привреде и ванбуџетских фондова, подстицаје, унапређење рада инспекцијских и правосудних органа, те подизање неопорезивог дијела личног дохотка на ниво најниже плате. Привредници траже и рестриктивну политику јавне потрошње, односно смањење свих буџетских трошкова осим субвенција, подстицаја, капиталних инвестција и трансфера.

- Сигурни смо да спровођењем ових мјера може да се повећа привредни раст за више од десет одсто у наредних неколико година, чиме бисмо направили значајнији искорак у стабилизацији и изласку из кризе у цјелини. Без радикалних потеза не можемо очекивати скорији излазак из кризе - рекао је Ђурић и поновио очекивање пословне заједнице да буду консултовани при избору новог министра задуженог за привреду.

Привредници су изразили незадовољство јер су неки од њихових захтјева у неколико економских политика усвајани, али нису реализовани. Такав случај је, како су навели, са Законом о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије који је усвојен, али није заживио у пракси. Економском политиком за ову годину предвиђено је доношење закона о роковима измирења новчаних обавеза, али он још није усвојен.

Директор "Дестилација" из Теслића Ново Шкребић истакао је да би повећање неопорезивог дијела плате са садашњих 200 КМ имало велики значај, посебно за предузећа која су на ивици опстанка.

- Привреда је знатно осјетила и овогодишње повећање неопорезивог дијела плате на 200 КМ. Иако смо након увођења неопорезивог дијела остали без подстицаја за извоз, мислим да је то боље рјешење јер је новац распоређен на све привредне субјекте, а приликом додјеле подстицаја било је и нечасних радњи - нагласио је Шкребић.

Оснивање фирми

Један од захтјева привредника односи се и на доношење мјера за ефикаснију наплату јавних прихода тако што ће лицима повезаним са власником предузећа које је у стечају или блокади бити забрањено оснивање нових фирми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана