Нови тренд и међу туристима из Српске: На море за ситан новац

Јана Кезић
Нови тренд и међу туристима из Српске: На море за ситан новац

БАЊАЛУКА - Многи грађани Српске одмор од свакодневице проналазе у једнодневним излетима на Хрватско приморје, а у туристичким агенцијама кажу да је најпопуларнија Макарска ривијера, те да се све туре брзо распродају.

На ова једнодневна путовања грађани се, како кажу, углавном одлучују због повољних цијена, а има доста оних који немају годишњи одмор током љета па желе бар викенд да проведу на мору.

У бањалучкој агенцији “Путоманији” за “Глас Српске” истичу да међу путницима доминира млађа популација, те да цијена по особи за одлазак у Макарску износи 50 марака.

Објаснили су да имају полазак сваке суботе у пола три ујутру из Бањалуке, а на одредиште се долази око девет сати. Путници имају слободно вријеме до 18 часова када је полазак назад, а у Бањалуци се буде око поноћи.

Да су једнодневне туре на море једне од најпопуларнијих потврђују и у бањалучкој агенцији “Коал травел”.

- За одлазак на море на један дан у Макарску влада велико интересовање, а највише иде омладина - рекли су у овој агенцији и додали да је цијена по особи 45 КМ. 

У туристичкој агенцији “Аутотранспорт Приједор” кажу да ове године има више заинтересованих за једнодневне излете него лани.

- У понуди имамо путовање у Макарску по цијени од 40 КМ и Биоград на Мору од 35 КМ и за овим турама влада велико интересовање. Имамо клијената који су отишли једном и то понављају па иду скоро сваки викенд, јер им је то интересантније него отићи на неколико дана - рекли су у овој агенцији.

Путника не мањка ни у  туристичкој агенцији “Вуковић” из Козарске Дубице, гдје каже да у понуди имају једнодневне излете у Неум, Сплит, Задар, Пореч и Ровињ.

- Грађани радо одлазе на једнодневне излете, увијек има путника. Цијене иду до 75 марака у зависности од дестинације - рекли су у “Вуковићу”.

Додали су да више иду млађи, јер је старијима мало напорно путовати.

У туристичкој агенцији “Смиљић Травел” из Бањалуке кажу да једнодневне излете имају за Трст, Ровињ и Пореч.

- Када год објавимо шопинг туре и једнодневне излете ми то попунимо - рекли су у “Смиљићу”.

Бањалучанка Ивана Петровић  каже да је презадовољна једнодневном туром у Макарску.

- Нисам била присталица таквих излета, али ме је кћерка изненадила купљеном картом за Макарску. Послије повратка сам видјела да је то одличан потез, поготово за оне са тањим новчаником или за оне који не могу да добију годишњи одмор током љета - казала је она. Додала је да пут није напоран, да се релативно брзо стигне.

- Дан смо прелијепо провеле и планирамо бар још једном да одемо током љета – казала је она.

Потрошачи

Извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић каже да је велики одзив грађана на једнодневне излете на море одраз недостатка новца.

- Због високих цијена и платежне моћи наших грађана тек ријетки себи могу приуштити десет дана на Хрватском приморју и туре су скраћене - рекла је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана