Нови станови појефтинили, продаја цвјета

Маријана Миљић
Нови станови појефтинили, продаја цвјета

Бањалука - Продаја нових станова имала је бум у трећем овогодишњем кварталу, а занимљиво је да је њихова цијена знатно пала упркос повећаној тражњи.

Подаци Завода за статистику показују да је у јулу, августу и септембру продато 288 станова укупне површине 17.008 квадратних метара.

У периоду јул - септембар ове године број продатих нових станова порастао је за чак 65,5 одсто у поређењу са истим прошлогодишњим раздобљем. Подаци Завода за статистику РС показују да је цијена истовремено пала 10,7 одсто.

Продаја нових станова у трећем тромјесечју порасла је за 7,2 одсто у односу на просјечан број продатих станова у цијелој 2015. години. И у том поређењу су станови били јефтинији и купци су у трећем овогодишњем кварталу могли да уштеде 11 одсто новца планираног за стан.

Власник грађевинске фирме "Екватор" из Бањалуке, која се бави изградњом и продајом станова, Ђорђе Давидовић потврдио је да на тржишту влада велико интересовање за нове станове.

- Грађани који имају уштеђени новац одлучују се да га уложе у куповину станова, јер им је пало повјерење у банке, а то им је и неисплативо, с обзиром на ниске камате на штедњу. Сада више вјерују у некретнине. Поред њих, значајан удио међу купцима чине и наши људи који су зарадили пензију у Њемачкој, Аустрији, Швајцарској и другим западним земљама. Њима је јефтиније да са добрим пензијама из иностранства живе у Српској, због чега се и одлучују за куповину стана - рекао је Давидовић, чија компанија гради највеће ново насеље у Бањалуци са десетинама стамбених и пословних објеката.

Давидовић истиче да они не примијете да је цијена нових станова пала и да то зависи од случаја до случаја.

- Све је ствар инвеститора, који утврђују цјеновну политику. Према нашим показатељима, цијене стагнирају или су у благом порасту због велике потражње - каже Давидовић.

Власник Агенције за некретнине "Твико" из Требиња Васо Милић истиче да је у највећем граду Херцеговине продаја станова цвјетала до краја августа и да је од тада наступило затишје.

- Поједини инвеститори, код којих се цијена квадратног метра нових станова креће од 1.400 до 1.550 КМ, продали су све што су изградили, док код других ситуација није сјајна. Купци су углавном наши људи, који су за вријеме и након рата отишли у иностранство и тамо зарадили новац за рјешавање стамбеног питања - истиче Милић.

Члан Удружења економиста РС - СЊОТ Предраг Дудуковић сматра да је, без обзира на то што је забиљежен значајан скок у продаји станова, неповољна структура оних који рјешавају стамбено питање.

- Ријеч је о људима који имају новац и улажу га у некретнине, док с друге стране мали проценат међу купцима чине они којима је та некретнина и више него потреба, а ријеч је о младима и младим брачним паровима. Они свој стамбени проблем рјешавају углавном кредитима и то прије свега путем Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС, која нуди погодности - казао је Дудуковић.

ИРБ је проширио обим пласмана стамбених кредита, па од августа за њих могу да аплицирају и високообразовани самци и брачни парови који имају више од 35 година. Кредити су искључиво намијењени за куповину, изградњу или проширење прве стамбене јединице. Максималан износ кредита за стан је 100.000 КМ, уз рок отплате до 20 година, док каматна стопа зависи од категорије подносиоца захтјева за зајам.

Грађевинске дозволе

Према подацима Завода за статистику РС број издатих грађевинских дозвола за градњу у трећем тромјесечју ове године мањи је за 0,9 одсто у односу на исти период лани.

Број предвиђених станова за градњу истовремено је смањен за два одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана