Нова шанса за поравнање рачуна

Данијела Бајић
Нова шанса за поравнање рачуна

БАЊАЛУКА - Привредници и јавни сектор у Српској средином мјесеца имаће нову шансу за пребијање дугова, а захваљујући систему мултилатералне компензације ове године поравнато је око 57 милиона марака обавеза и потраживања.

Према подацима објављеним на Бањалучкој берзи, унос обавеза за пету овогодишњу мултилатералну компензацију почиње 16. октобра, а трајаће до 17. октобра до 15 часова, када ће компензација бити спроведена.

Учесници мултилатералне компензације могу пријавити обавезе доспјеле до 1. априла ове године, а постоји могућност пријаве и недоспјелих и будућих обавеза.

Помоћник директора Бањалучке берзе Небојша Вуковић каже за “Глас Српске” да у компензацијама, поред учесника из Српске, добровољно учествује и 360 привредних субјеката из ФБиХ.

- Рано је за поређење ове године са претходном јер су пред нама још двије компензације. Прошле године је по компензацији просјечно било 406 учесника, док је ове године тај број нешто већи и износи 419 - казао је Вуковић.

Додао је да ће до краја године, тачније 5. децембра, бити одржано још једно пребијање обавеза и потраживања.

Према ријечима Вуковића, Бањалучка берза ради на унапређењу система и планира да омогући издавање електронског акцептног налога који представља неопозиви налог дужника за пренос новца повјериоцу.

- Пренос средстава би се извршавао са банковног рачуна дужника на рачун повјериоца на основу инструкција из нашег система. Електронски акцептни налог ће служити за још ефикаснију наплату потраживања на континуираној основи, а не само када се спроводе мултилатералне компензације - објаснио је Вуковић.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић казао је да је досадашње искуство показало да се путем мултилатералне компензације на лакши, флексибилнији и функционалнији начин реализују потраживања или обавезе у односу на билатералне разговоре један на један.

- За сада овај систем добро функционише, помаже у ликвидности привреде, посебно у овим временима када привредници кубуре са недостатком посла, а самим тим и новчаних средстава - казао је Ћорић.

Овај начин наплате, истакао је он, потребно је и даље промовисати како би се укључило што више привредних субјеката.

Закон

Закон о јединственом систему за мултилатералне компензације и цесије усвојен је 2014. године на захтјев Привредне коморе РС.

Само двије године касније закон је претрпио измјене да би на основу искустава из прве обавезне мултилатералне компензације, која је одржана у октобру 2015. године, био унапријеђен комплетан систем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана