Nova šansa za poravnanje računa

Danijela Bajić
Nova šansa za poravnanje računa

BANjALUKA - Privrednici i javni sektor u Srpskoj sredinom mjeseca imaće novu šansu za prebijanje dugova, a zahvaljujući sistemu multilateralne kompenzacije ove godine poravnato je oko 57 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Prema podacima objavljenim na Banjalučkoj berzi, unos obaveza za petu ovogodišnju multilateralnu kompenzaciju počinje 16. oktobra, a trajaće do 17. oktobra do 15 časova, kada će kompenzacija biti sprovedena.

Učesnici multilateralne kompenzacije mogu prijaviti obaveze dospjele do 1. aprila ove godine, a postoji mogućnost prijave i nedospjelih i budućih obaveza.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Nebojša Vuković kaže za “Glas Srpske” da u kompenzacijama, pored učesnika iz Srpske, dobrovoljno učestvuje i 360 privrednih subjekata iz FBiH.

- Rano je za poređenje ove godine sa prethodnom jer su pred nama još dvije kompenzacije. Prošle godine je po kompenzaciji prosječno bilo 406 učesnika, dok je ove godine taj broj nešto veći i iznosi 419 - kazao je Vuković.

Dodao je da će do kraja godine, tačnije 5. decembra, biti održano još jedno prebijanje obaveza i potraživanja.

Prema riječima Vukovića, Banjalučka berza radi na unapređenju sistema i planira da omogući izdavanje elektronskog akceptnog naloga koji predstavlja neopozivi nalog dužnika za prenos novca povjeriocu.

- Prenos sredstava bi se izvršavao sa bankovnog računa dužnika na račun povjerioca na osnovu instrukcija iz našeg sistema. Elektronski akceptni nalog će služiti za još efikasniju naplatu potraživanja na kontinuiranoj osnovi, a ne samo kada se sprovode multilateralne kompenzacije - objasnio je Vuković.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kazao je da je dosadašnje iskustvo pokazalo da se putem multilateralne kompenzacije na lakši, fleksibilniji i funkcionalniji način realizuju potraživanja ili obaveze u odnosu na bilateralne razgovore jedan na jedan.

- Za sada ovaj sistem dobro funkcioniše, pomaže u likvidnosti privrede, posebno u ovim vremenima kada privrednici kubure sa nedostatkom posla, a samim tim i novčanih sredstava - kazao je Ćorić.

Ovaj način naplate, istakao je on, potrebno je i dalje promovisati kako bi se uključilo što više privrednih subjekata.

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS.

Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene da bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana