Нова пекара враћа славу Житопродукту

Жељка Кокот
Нова пекара враћа славу Житопродукту

Бањалука - Предузеће "Житопродукт" из Бањалуке пустило је у петак у рад нову индустријску пекару капацитета 30.000 комада хљеба за 24 часа и могућности за производњу 15 до 20 врста пекарских производа.

Пекара у коју је инсталирана модерна и софистицирана опрема неће моћи одмах достићи пуни капацитет и он ће бити достизан постепено. Отварањем пекаре биће обезбијеђена и нова радна мјеста у "Житопродукту" у којем је тренутно запослено 70 радника. План је да у наредних годину и по буде запослено око 400 радника у малопродаји.

Предсједник управе "Житопродукта" Славиша Крунић каже да је прије само годину на истом мјесту била фирма без визије, радника и машина.

- За куповину и инвестиције у модернизацију капацитета издвојили смо више од 12 милиона КМ махом из кредитних средстава, али наши планови су далеко шири од овога што смо постигли. Желимо да вратимо "Житопродукт" на пут успјеха - каже Крунић.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић, који је отворио пекару, каже да фирма која је један од симбола Бањалуке доживљава нови почетак.

- Вјерујем да ће она опет бити симбол Бањалуке. Прије ове инвестиције на овом мјесту није постојало скоро ништа, али догађаји попут овог пружају наду да се дешавају позитивне ствари у привреди - рекао је Иванић.

За стручног сарадника за технологију у "Житопродукту" Радета Петровића, који је на капију те фирме са дипломом технолошког факултета ушао 1978. године, отварање нове индустријске пекаре и враћање старе славе колективу значи враћање поноса.

- Капацитет нашег млина је 100 тона пшенице и осим за ову радиће и за друге пекаре чији је дио производње намијењен и за извоз - каже Петровић.

Успјех новог менаџмента и управе фирме већи је уколико се узме у обзир веома тешко стање у млинско-пекарској индустрији РС. Млинари истичу да су присиљени да по високој цијени купују пшеницу из Србије и Хрватске, а произведено брашно и пецива продају по ниским цијенама, због чега је производња веома тешко исплатива.

- Свака држава мора имати развијену млинско-пекарску индустрију, а код нас у држави раде свега два или три млина - - истакао је Петровић и оцијенио да је та чињеница поражавајућа.

Славна историја

Некадашња пекара "Житопродукта" отворена је прије 70 година и из ње је свакодневно излазило 100.000 комада хљеба. Хранила је цијелу Бањалуку, а само су "Инцел" и "Чајавец" сваког дана наручивали између 7.000 и 8.000 комада хљеба. Златно доба "Житопродукта" прекинуо је рат, а у ратном и послијератном периоду пекара је једва опстала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана